Move over misopasta, paddenstoelen zijn dé smaakmaker voor in de keuken. Minder bekende paddenstoelen krijgen meer en meer voet aan de grond in de supermarkt en op de markt.
Lees ook even dit: zo weet je of champignons of paddenstoelen nog goed zijn
Wil je meer trends en bijbehorende recepten? In ons nieuwe nummer vind je er nog 23!
Welke soorten paddenstoelen zijn er?
Denk aan MAITAKE – ook wel eikhaas genoemd en een waanzinnig alternatief voor vlees –, ENOKI – favoriet in de Japanse keuken – en PIED DE MOUTON – het stevige broertje van de cantharel. Naast de verse variant zijn paddenstoelenpoeder van fijngemalen gedroogde paddo’s, en mushroom-garum – een plantaardige variant op vissaus – je-van-het om mee te koken.
Waarom paddenstoelen? Ze zijn een grote umami-bom en geven zo in één klap zowel hartige als zoete gerechten extra veel smaak en diepte. Ook lekker door een kop warme chocolademelk of cappuccino. Daarnaast hebben ze weinig grond of water nodig en groeien ze in razend tempo, wat ze ook nog eens milieuvriendelijk maakt.
Lees ook: de meest voorkomende soorten paddenstoelen + 6 heerlijke nieuwkomers
Waar koop je die minder bekende soorten?
Leuk, die minder bekende paddenstoelen, maar hoe krijg je ze op je bord? Want in de gewone supermarkt zijn ze lang niet altijd te vinden. Enoki kan je wel wat vaker vinden omdat deze ook populair is geworden door de opkomst van ramen.
Voor de andere soorten maak je meer kans bij een speciaalzaak. Bestel ze bijvoorbeeld bij Crisp of een online groentejuwelier, haal ze bij De Lindenhoff of ga naar de biologische markt.
Tip: bij Portabella vind je op de Noordermarkt in Amsterdam (maar ook in Haarlem en Zutphen) vind je iedere zaterdag een hele kraam vol speciale paddenstoelen.
Oké, maar wat kun je precies met die paddenstoelen?
Om deze paddenstoelen goed te leren kennen, is het sowieso leuk om ze eerst een keer simpel te bakken in wat boter of olie en zo simpel mogelijk te serveren. Zo leer je de unieke smaak en textuur van een specifieke paddenstoel goed kennen.
Ben je al bekend met deze (onbekendere) soorten? Dan kun je lekker gaan experimenteren of ze toevoegen aan recepten die je al kent.