is extra kurkuma nemen gezond?

Koken met kurkuma: wij zijn er gek op. De specerij is heerlijk in curry, dahl of soep. Maar los dat het lekker is, vind je ook steeds meer drankjes in het supermarktschap die claimen dat kurkuma gunstige effecten heeft op je gezondheid. Is extra kurkuma nemen gezond?

Onze collega’s van Gezondheidsnet vroegen aan een voedingsdeskundige hoe het zit. Zij stelt dat je kurkuma zeker kunt gebruiken als smaakmaker, maar niet per se nodig voor je gezondheid of goed functioneren van je lichaam.

Kurkuma gezond?

Er is onvoldoende steekhoudend bewijs voor de mogelijk positieve effecten van kurkuma op je gezondheid. Hippe drankjes met kurkuma of supplementen met kurkuma kun je volgens haar dus ook links laten liggen.

Neem je medicijnen? Let dan even op met kurkuma

Er is nog een reden om geen supplementen met kurkuma te nemen: het kan de werking van medicijnen beïnvloeden. De gezondheidsrisico’s kunnen variëren van niet ernstig tot ernstig, afhankelijk van factoren zoals lichaamsgewicht en gevoeligheid voor de effecten van een te hoge inname.

Kortom: het normale gebruik van kurkuma in de keuken is prima. De hoeveelheden die je gebruikt zijn veel kleiner dan in een supplement. Het is het beste om gevarieerd te eten en te drinken, om de kans op het binnenkrijgen van grote hoeveelheden schadelijke stoffen te verminderen.

Meer vragen rond voeding? Lees meer van dit soort artikelen bij Gezondheidsnet.nl.

7 recepten met kurkuma

rendang met kurkumarijst
In Indonesië weten ze wat écht lekker is. Stoofvlees + zelfgemaakte kruidenpasta + romige kokossaus = verrukkelijk.
Heb jij nog stoofvlees over? Doe het dan op dit heerlijke broodje met smokey chilisaus.
naar recept
rendang met kurkumarijst - delicious recept voor rendang
kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer
Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
naar recept
aubergine-curry-delicious
viscurry met kurkuma en kokos
Zachte curry die flink geurt naar kurkuma en kokos. Wij vullen deze met wijting: die smaak is verfijnder dan je denkt en werkt volmaakt bij de specerijen. Ook lekker: deze zalm in rode currysaus.
naar recept
kurkuma dahl met flatbread & kerrieblaadjes
Aardse kurkuma, pittige gember, chili & kruidige komijn, fenegriek & kaneel = zo’n geurige vega-dahl vol smaak.
naar recept
kurkuma dahl
flatbread met gekruid lamsvlees en kurkuma-tahini
Alleen al bij het zien van de foto loopt ons het water in de mond. En wát een prachtige kleuren! Dit flatbread met gekruid lamsvlees eet je als een soort wrap.
naar recept
libanees platbrood | delicious
golden milk met kurkuma (haldi doodh)
Golden milk (of haldi doodh) is een verwarmend drankje gemaakt van kurkuma. Kurkuma lijkt een trendy ingrediënt, maar in de oosterse en vooral de Indiase keuken wordt het al eeuwenlang gebruikt. Diepgeel van kleur, warm aards van smaak en goed voor je algehele weerstand, juist in de winter. Combineer kurkuma met meer oosterse specerijen als kaneel, kardemom, kruidnagel of steranijs: zo komt deze specerijen-koningin nóg beter tot haar recht.
naar recept
golden milk
kurkuma-noedelsoep in no-time
Tijd om je ‘lunchbox’ een upgrade te geven. Maak thuis een voorraad en varieer met verschillende groenten per bakje. Wat dacht je van maïs? Of bimi? Na een kom van deze soep kun je er de rest van de middag weer tegenaan!
naar recept
kurkuma noedelsoep | delicious

Lees meer: waarom is bewerkt voedsel ongezond? 11 vragen en antwoorden

kurkuma dahl
Recept: Phoebe Wood, Georgina Esdaile en Helena Moursellas, Fotografie: Chris Court Styling: Kirsten Jenkins