Smaken veranderen met de tijd, trends komen en gaan, maar de cijfers zullen altijd bestaan. We doken in ons archief – aka onze tijdmachine – en zochten uit welke recepten populair waren in de jaren ’10. Wat blijkt?
We hunkeren naar Franse stoofklassiekers, Ottolenghi is nog niet alom vertegenwoordigd met zijn tahini en ingemaakte citroenen en we bakken basic koekjes en vanille-ijs.
Er is iets geruststellends aan een recept dat niet onderworpen is aan trends, daar weten de Fransen alles van. Elke regio heeft zijn eigen recepten, die misschien een klein beetje verschillen per familie, maar nooit rigoureus veranderen.
Dat geeft je de kans om een gerecht tot in de kleine details te perfectioneren en een beetje toe te eigenen, ‘die vriendin die zo’n fantastische boeuf bourguignon maakt’ of ‘de man van en zijn verrukkelijk malse hazenpeper’. Willen we niet stiekem allemaal zo’n klassieker in de vingers hebben?
rundergoulash met stokbrood
Niets zo lekker als een pan stevige goulash op een kille winterdag. Deze verrukkelijke rundergoulash is één van onze lievelingen. Ook ideaal om van tevoren te maken! In plaats van brood kun je er ook rijst bij geven.Ook lekker: kipgoulash met linguine.
boeuf à la bourguignonne (uit ‘De kunst van het koken’ van Julia Child)
runderstoofpot met rode wijn, spek, uien en champignons
ribeye op lage temperatuur garen
Langzaam gegaarde ribeye is perfect van kleur, smaak en structuur. De korst is knapperig en de binnenkant mooi roze. Een ribeye die je snel op hoge temperatuur bakt, heeft ook een knapperige korst, maar de binnenkant is voor een deel grijs en taai, en alleen in het midden roze.
Bovendien moet je de bereidingstijd altijd een beetje gokken, want geen stuk vlees is hetzelfde. Kijk dus op de vleesthermometer en niet op de klok. De bereidingstijd is afhankelijk van de tijd die de warmte nodig heeft om binnen in het vlees door te dringen: de kerntemperatuur. Zie je dat de vleesthermometer een kerntemperatuur van 50°C aanwijst, dan is het vlees saignant (rood) en kun je aan tafel. Reken op zo’n 3 uur garen.’Ribeye langzaam garenBekijk ook onze video over vlees op de draad snijden.
Hazenpeper is typisch een gerecht voor liefhebbers van wild, want hierin proef je de wildsmaak extra goed. En het is er nu hét seizoen voor! Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild of heb je nog nooit gewaagd aan hazenpeper? Ga dan nu aan de slag.Heel lekker bij hazenpeper: deze ingemaakte rode kool!
Voor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.
Een dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
Wat opvalt in de jaren ’10 is de behoefte aan goede basisrecepten, dat zie je vooral terug in deze baklijst. Het meest gezochte broodrecept is geen baguette of tijgerbrood, sterker nog er zit helemaal geen gist of desem in.
Nee, het populairste broodrecept op delicious. is (tromgeroffel alstublieft): bananenbrood! Waarschijnlijk heeft dat te maken met de opkomst van superfoods en een sterkere focus op gezondheid in de jaren ’10.
Maar we bakken ook nog steeds chewy chocolate chip cookies, koekjes voor in de koektrommel, en scones en gaan zelf aan de slag met de ijsmachine.
basiskoekjesdeeg
Niets zo heerlijk als homemade koek en snoep. En de lekkernijen in ons bakboek zien eruit alsof ze rechtstreeks bij de patisserie zijn gekocht. Vandaag: dubbele jamkoekjes in hartvorm! Dit deeg vloeit tijdens het bakken nauwelijks uit, waardoor de koekjes hun vorm mooi behouden. Toch is het een prachtig soepel deeg, dat gemakkelijk uitrolt.
Dit bananenbrood is perfect om uit te delen. Neem een stukje als ontbijt, serveer een plak bij de thee of schep er een bolletje ijs bij en eet als dessert!Een leuke variant: bananen-notencake met karamel.
chocolate chip cookies
Vól chocolade en lekker chewy: dat is het perfecte chocolate chip koekje. Gaat op tot de laatste kruimel!Bak ook deze Hollandse spritzen.
De enige echte boerencake! Geen opsmuk, gewoon héle goede smaak. Of je de nieuwe buren wil verwelkomen of jezelf op een toetje wil trakteren, deze cake is het antwoord. De citroenrasp en de yoghurt in dit recept geven net even een frisse toon aan de cake en door de yoghurt wordt de cake niet te droog. Zet de cake meteen na het bakken voorzichtig op een rooster. Als je hem in het bakblik laat, plakt hij aan de cakevorm vast tijdens het afkoelen en krijg je hem er minder makkelijk uit.
Dit recept voor scones is een goed recept om mee te beginnen. Zo krijg je de basis van scones maken goed in de vingers en kun je vervolgens variëren. Wil je echt de állerbeste scones maken? Kijk dan hier voor onze ultieme tips voor het maken van de beste scones.
Hoog staan de groenten niet in de lijst met populairste recepten… Er is duidelijk nog iets minder vraag naar vegetarische recepten als we de delicious. cijfers mogen vertrouwen. Toch was dit wel het decennium van gezondheid en documentaires als Cowspiracy (2014) en Forks over Knifes (2011).
Als we dan toch groenten eten willen we iets comfortabels en zoets: pompoentaart of soep, aardappelpuree, een vega stamppot, of een lekkere couscous met veel groenten. Waar we ook naar zoeken zijn snelle vega gerechten onder de 30 minuten, miso (ha, interessant!) en maaltijdsalades.
Pasta is perfect voor doordeweeks, al helemaal wanneer je 'm vol stopt met groenten! Dit recept vraagt om verse venkel, is easy te maken en fris dankzij citroen.
Hier hebben we altijd zin in: zoete pompoensoep met knoflook en wortel. Je maakt ‘m romig met een flinke scheut slagroom en interessant met een crunchy topping van pompoenpitten en gedroogde cranberry’s. Maak een flinke pan vol (desnoods een dubbele portie) en vries een deel in. Dan heb je altijd comfort food stand-by staan!
Vis gaat in de jaren ’10 niet op de grill of in de stoomoven, maar in de stoofpot. We maken geurige kokoscurry met kurkuma, gaan voor een Belgische vispot én zijn gek op de Spaanse variant: zarzuela.
viscurry met kurkuma en kokos
Zachte curry die flink geurt naar kurkuma en kokos. Wij vullen deze met wijting: die smaak is verfijnder dan je denkt en werkt volmaakt bij de specerijen. Ook lekker: deze zalm in rode currysaus.
Wel zin in vis, maar niet in gedoe? Maak zarzuela, het zusje van paella. Echt een gerecht voor visliefhebbers en perfect om te delen. Geef er veel goed brood bij, want de saus dipt heerlijk weg.