nr.1 foodmagazine

Basisrecept voor scones

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
aantal | brunch, gebak, zoet | feestelijk, moederdag, weekend | |
Scones zijn het perfecte zoete hapje tijdens een brunch, afternoon tea of natuurlijk een Moederdag ontbijt. Je kunt er eindeloos mee variëren, het deeg en de scones ruim van tevoren maken en met de toppings kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van rozijnen of stukjes gekonfijte sinaasappel, maar ook chocoladescones met cranberry’s   Dit scones recept is een goed basisrecept om mee te beginnen. Zo krijg je het scones maken goed in de vingers en kun je vervolgens variëren. Wil je echt de állerbeste scones maken? Kijk dan hier voor onze ultieme tips voor het maken van de beste scones.

ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • een snuf zout
  • 30 g koude boter in hele kleine klontjes gesneden
  • 1 ei 2-4 el suiker (naar eigen smaak)
  • 1 dl zure zuivel dat kan karnemelk, yoghurt, kwark of zure room zijn. Als het karnemelk is, dus iets dunner, 75 ml nemen).

instructies

  • Verwarm de oven goed voor op 200°. Het is belangrijk dat de oven goed voorverwarmd is, omdat de broodjes vrij snel behoorlijk moeten rijzen en dat doen ze alleen snel met genoeg hitte.
  • Meng eerst de droge delen met de boter en wrijf het mengsel tussen je vingers tot het fijnkruimelig is. Voeg dan het ei en de zure zuivel toe en kneed heel snel tot een soepele deegbal.
  • Rol het op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikke lap van 2 cm en steek er rondjes met een diameter van ± 5 cm uit. Kneed restjes deeg kort samen, rol weer uit en steek weer uit. Ga zo door tot het deeg op is.
  • Leg de rondjes op een bakplaat met wat tussenruimte, bestrijk desgewenst nog met geklopt eierdooier of ei voor een mooie glans en bestrooi eventueel met wat grovere suiker. Bak ze in 20-30 minuten in het midden van de oven tot ze net licht goudbruin gekleurd zijn, niet te donker dus. Je kunt het deeg alvast goed voorbereiden, uitrollen en uitsteken en de rondjes koel met plasticfolie afgedekt wegzetten. Zo maak je dan snel nieuwe scones bij als je een teaparty geeft. Nog niet met ei bestrijken en met suiker bestrooien dan, maar dat spreekt waarschijnlijk voor zich.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
TIP eventueel kun je ook nog wat krenten of rozijntjes of ander gedroogd fruit door het deeg verwerken. Reken bij 250 g bakmeel op niet meer dan 75 g vulling. Ook kun je er hartige broodjes van maken, door geraspte (geiten)kaas en kruiden toe te voegen. Voeg dan geen suiker toe.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Gids Parijs 12-2012 P+T Merijn Tol F Ajnine Couperus en Ellen van Mol