Het zijn vaak de meest begeerde broodjes van een high tea. Niet zo gek, want écht goede scones tillen je zonder moeite naar grotere hoogten. Maar wist je dat je niet hoeft te wachten op zo’n chique theemoment? Je kunt ze heel makkelijk zelf maken en met dit basisrecept voor scones lukt het je sowieso.
Of klik gelijk door naar de klassieke combinatie, inclusief tips: klassieke scones met jam & room.
De anatomie van een scone
Een super goede scone heeft een lichte, kruimelige textuur en een zachte, boterachtige smaak. De buitenkant moet licht knapperig zijn, zodat de zachte en luchtige binnenkant nóg beter tot zijn recht komt. Traditionele scones hebben meestal geen uitgesproken smaak maar zijn een neutrale basis: perfect om te besmeren met jam, room of andere cheeky toppings.
Als we het doen, doen we het goed: kies alvast de juiste thee bij je scones!
Scones ontstonden in Schotland, waar ze bedoeld waren als eenvoudig broodje voor het ontbijt. Ze werden vaak gebakken op een bakplaat en in driehoeken gesneden, in plaats van de ronde vorm die we nu vaak zien.
Traditionele scones maak je met een combinatie van bloem, boter, suiker, melk en bakpoeder. Door het deeg licht te kneden en vooral niet te veel te mengen, krijgt het zijn kruimelige textuur.
Meer van die trucs vind je hier: het geheim voor de perfecte scones.
Skone scones
Vers uit de oven zijn ze op hun best: voldoende afgekoeld om vast te houden maar wel nog lekker warm van binnen. Scones worden vaak geserveerd met clotted cream en jam, en maken deel uit van de traditionele Engelse afternoon tea.
Kleine aanpassing, groot plezier: chocoladescones met cranberry’s.
Tegenwoordig weten we dat scones multi-inzetbaar zijn. Van subtiel tot volzoet en van neutraal tot hartig: met het deeg en de smeersels kun je alle kanten op! Populaire combinaties zijn bijvoorbeeld kaas-uien scones, scones met spek en kaas of met roomkaas en zalm (vergeet dan ook de bieslook niet!).
Andere hartige combinaties die het proberen waard zijn:
- Kruidige scones met bijvoorbeeld tijm, rozemarijn of oregano. Je kunt ook wat geraspte kaas toevoegen voor extra smaak. Serveer de scones warm met goede (kruiden)boter.
- Geroosterde groenten en feta-scones. Beleg de scones met geroosterde paprika, courgette en aubergine. Verkruimel wat zilte feta over de groente of meng dit door het deeg!
- Scones met hummus en gegrilde groenten: snijd de scones doormidden en besmeer beide helften met hummus. Leg er vervolgens wat gegrilde groenten op en maak af met een snuf za’atar of sumak.
Lekker extraatje bij hartige scones: chutney, paté of pickles voor een delicate maar extra hartige kick. Serveer hartige scones met een kruidige zwarte thee, een zachte groene thee of een verfrissende kruidenthee.
Ook een heel goed idee: boeuf bourguignon met kaasscones of Irish stew van Yvette van Boven.
Basisrecept scones
ingrediënten
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- een snuf zout
- 30 g koude boter, in hele kleine klontjes gesneden
- 1 ei
- 2-4 el suiker (naar eigen smaak)
- 1 dl zure zuivel: dat kan karnemelk, yoghurt, kwark of zure room zijn. Als het karnemelk is, wat iets dunner is, 75 ml nemen).
instructies
- Verwarm de oven goed voor op 200°C. Het is belangrijk dat de oven goed voorverwarmd is, omdat de broodjes vrij snel behoorlijk moeten rijzen en dat doen ze alleen snel met genoeg hitte.
- Meng eerst de droge delen met de boter en wrijf het mengsel tussen je vingers tot het fijnkruimelig is. Voeg dan het ei en de zure zuivel toe en kneed heel snel tot een soepele deegbal.
- Rol het op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikke lap van 2 cm en steek er rondjes met een diameter van ± 5 cm uit. Kneed restjes deeg kort samen, rol weer uit en steek weer uit. Ga zo door tot het deeg op is.
- Leg de rondjes op een bakplaat met wat tussenruimte, bestrijk desgewenst nog met geklopt eierdooier of ei voor een mooie glans en bestrooi eventueel met wat grovere suiker. Bak ze in 20-30 minuten in het midden van de oven tot ze net licht goudbruin gekleurd zijn, niet te donker dus.
- * Je kunt het deeg alvast goed voorbereiden, uitrollen, uitsteken en de rondjes afgedekt met plasticfolie en koel wegzetten. Zo maak je dan snel nieuwe scones bij als je een teaparty geeft. Nog niet met ei bestrijken en met suiker bestrooien dan, dat doe je pas vlak voor ze de oven in gaan!
Gek op culinaire reizen, maar dan wel vanuit huis? Pak en bak lekker door met pastel de nata: zo maak je het Portugese custardtaartje zelf!