dit is hét geheim voor de perfecte scones

Om scones te krijgen zoals ze moeten zijn, luchtig, met mals en – zoals de Britten het mooi uitdrukken – ‘flaky’ kruim, hoef je maar één ding te doen: het deeg zo veel mogelijk met rust laten.

1. In de vingers

Meng de boter door de bloem en wrijf het tussen je duim en vingers door de bloem. Maak daarbij de beweging alsof je, zo leerden wij ooit op een Engelse patisserie-cursus, geld telt. Maak de wrijfbeweging hoog boven de kom, zodat er lucht in het mengsel komt. Wrijf niet te lang: tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt.

Basisrecept voor scones
Dit recept voor scones is een goed recept om mee te beginnen. Zo krijg je de basis van scones maken goed in de vingers en kun je vervolgens variëren. Wil je echt de állerbeste scones maken? Kijk dan hier voor onze ultieme tips voor het maken van de beste scones.
naar recept
basisrecept scones

2. Kort mengen

Voeg het vocht toe aan het droge mengsel. Meng het voorzichtig met het lemmet van een groot tafelmes, en niet langer dan nodig is om het deeg nét samen te laten komen, en de droge delen zijn opgenomen.

3. Kort kneden

Kneed het deeg nu heel kort door op een met bloem bestoven werkvlak: niet meer dan drie-vier keer. Te lang kneden zorgt ervoor dat zich glutenstructuren gaan opbouwen; goed voor brood, maar niet voor scones.

Ook lekker: chocoladescones met cranberry’s!

4. Uitsteken

Tot slot: rol het deeg voorzichtig en met weinig druk uit. Of druk het met je handen voorzichtig uit. Doop de uitsteekvorm in wat bloem en duw of sla hem dan snel, in één keer, stevig in het deeg. Draai de uitsteekvorm niet.

Op deze manier druk je de rand van het deeg zo min mogelijk in elkaar, waardoor de scone straks beter zal rijzen.

scones met gerookte zalmforel
Met een lik crème fraîche, zalm en glanzende eitjes maak je van een scone een elegant borrelhapje.
Probeer een hartige scone ook eens als ontbijt met roerei en bacon.
naar recept
scones met zalmforrel
scones met roerei en bacon
Eigenlijk kun je de hele dag door scones eten! Vooral deze hartige met roerei en spekjes. Eet ze vers uit de oven of pak ze in als moederdagcadeautje
naar recept
ontbijt scones met roerei en bacon
scones met vanilleroom & rabarber-aardbeienjam
Fluweelzachte scones? Neem slagroom in plaats van boter en doe melk in het deeg! Eet de scones vers uit de oven of pak ze in als (moederdag)cadeautje.
Zelf jam maken doe je zo.
naar recept
scones met vanilleroom en rabarber-aardbeienjam
citroen-vanillescones met lemon curd
Janneke Philippi is totaal verknocht aan citroen sinds ze ze zelf plukte in een Spaanse gaard. De smaak is zo geweldig, maakt veel gerechten precies perfect en voegt juist aan zoet dat bijzondere frisse toe, vindt ze. Haar recept voor lemon curd en citroenscones is één grote lofzang! 
Maak ook eens: crumble met abrikozen, amaretti en mascarponeroom
naar recept
scones lemoncurd scones tip

Beeld: Erik van Lokven

scones lemoncurd scones tip