zoete aardappel friet: zo maak je zelf de lekkerste

Hoe zou Van Gogh’s wereldberoemde tafereel er uit hebben gezien als er zoete aardappel friet op tafel stond in plaats van die doodnormale piepers? Stukken gezelliger en vrolijker, gokken we! 

Een bruisend gezelschap mag dan haaks staan op de sobere sfeer die Vincent probeerde over te brengen met zijn meesterwerk, wij kiezen liever voor smaak en sensatie. En we mogen dan doorgewinterde aardappeleters zijn: we gaan ook graag met onze tijd mee. Klassieke friet blijft favoriet, maar de zoete variant is net zo lekker. Dit is hoe je het zelf maakt! 

Alleen normale aardappels in huis? Lees dan hier alles over de allerlekkerste knapperige friet bakken: onze beste tips.

Uitstekend zoethoudertje

Weet jij nog wanneer de zoete aardappel in jouw leven kwam? Misschien is het niet eens zo lang geleden, toch is het moeilijk een bestaan zónder voor te stellen. Niet zo gek ook, want de recente populariteit van de zoete aardappel werd voorafgegaan door eeuwen van cultivering in onder andere Zuid-Amerika. Eigenlijk is hij er altijd al geweest, die zoete knol.

Het is een geliefd ingrediënt dat op de zevende plaats staat van belangrijkste gewassen ter wereld! Het grootste verschil tussen de normale aardappel en de zoete aardappel is ten eerste de smaak en ten tweede het gehalte aan zetmeel en inuline. Zoete aardappels bevatten iets meer inuline dan  de ‘normale’ aardappel. 

Hoewel je bij zoete aardappel al snel aan oranje knollen denkt, bestaan er verschillende varianten. De meest voorkomende kleuren zijn oranje, geel en paars.

zoete aardappel friet

Oranje zoete aardappels (met bruine schil) zijn de meest bekende en worden het vaakst gegeten. Gele zoete aardappels hebben een romige, gele kleur met een lichtbruine schil. Paarse zoete aardappels (met donkerbruine schil) zijn minder gebruikelijk, maar worden steeds populairder vanwege hun unieke kleur en voedingswaarde. Sommige soorten hebben zelfs een witte binnenkant met paarse aderen!

Over het algemeen hebben alle soorten zoete aardappels een zachte en zoete smaak en zijn ze een goede bron van koolhydraten, vezels en vitamines.

Hier moet je op letten wanneer je zelf zoete aardappel friet maakt

Net als van normale aardappels – en andere groenten – kun je er heel goed friet van maken. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen en aandachtspunten:

  • Weken – dit kun je bij zoete aardappelfriet overslaan! Voordat je aardappelfriet bakt, week je de frieten in koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Daarmee bereik je een krokanter resultaat. Bij zoete aardappels is dat niet nodig, omdat de verhouding zetmeel/inuline anders is.  
  • Bakken – zoete frieten zijn favoriet bij snelle chefs omdat ze minder lang gebakken hoeven worden. Dit betekent wel dat je ze tijdens het bakken goed in de gaten moet houden en regelmatig moet keren wanneer je een oven gebruikt, om te voorkomen dat ze te bruin kleuren. 
  • Temperatuur – de temperatuur waarop je deze frieten bakt kan ook verschillen. Meestal bak je ze op een iets lagere temperatuur dan normale frietjes, omdat ze anders te snel zouden kunnen verbranden. Er kunnen verschillen zitten tussen de soorten zoete aardappels, dus test altijd eerst een kleine batch om tot de juiste temperatuur te komen. 
  • Smaak – uiteraard zijn deze frieten zoeter van smaak dan normale friet. Je kunt ze meestal op dezelfde manier gebruiken, maar zoete frieten geven ook mogelijkheden tot combineren met andere smaken! Duik dus maar weer eens in je sauzen-repertoire om tot plezierige nieuwe combi’s te komen. 

Basisrecept zoete aardappel friet

zoete aardappelfrieten met rozemarijnzout
Zoete aardappelen komen oorspronkelijk uit Mexico. Bataten, zoals de knollen ook wel worden genoemd, zijn de verdikte wortels van de subtropische batatenplant. De knollen komen in allerhande bonte kleuren op de markt, van wit en lichtgeel tot violet en rood, van langwerpig tot rond, en met wit of oranje vruchtvlees. Niet alleen verschillen de aardappelen in smaak en teint, ook de kookeigenschappen verschillen per soort. 

De ovale, oranje zoete aardappel met oranje vruchtvlees is het best verkrijgbaar in ons land. Bewaar zoete aardappelen, net als gewone aardappelen, op een koele en donkere plaats. Goed schoonboenen volstaat, schillen mag uiteraard. De knollen kun je, in plakjes, parten, blokjes of repen, koken, bakken of frituren. Grillen, poffen en roosteren geeft het milde aroma een enorme smaakboost. 
De licht zoete batatensmaak doet het goed in salade, puree, soep, pasta, brood en zelfs in nagerechten en taart. Combineren doet de knol, die overigens geen familie is van de aardappel, uitstekend met lam, vis, kip en varkensvlees. Voor kinderen maak je deze frites – ouders smullen mee!
naar recept
zoete aardappel friet-delicious

Of gebruik één van deze recepten als basis:

paardenburger met mierikswortel en friet van zoete aardappel
Vaders & burgers… een combinatie die niet te breken valt. Heb je een vader die wel eens een ‘ander’ stukje vlees wil proberen? Maak dan deze burger van paardenvlees. Een geweldige structuur en smaak en het doet niet onder voor goede kwaliteit rundvlees!
naar recept
paardenvlees mierikswortel - delicious
cajunvis met zoete-aardappelfriet
Pittige cajunvis, crunchy zoete aardappelfriet, aioli en je favoriete blondbier. We kunnen ons geen betere start van het weekend wensen.
naar recept
cajunvis-delicious

Zoete aardappel friet uit de oven

Deze frieten hebben als voordeel dat je ze niet per se hoeft te frituren! Handig wanneer je graag wat gezonder wil eten of geen frituur of airfryer in huis hebt. Zo ga je te werk!

Ingrediënten

  • 2 grote zoete aardappelen
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl zout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in (wigvormige) stukken.
  3. Leg de zoete aardappel friet in een kom en voeg olijfolie, paprikapoeder, knoflookpoeder en zout toe. Meng goed totdat de frietjes volledig bedekt zijn met de kruiden.
  4. Leg de frietjes op de bakplaat en spreid ze gelijkmatig uit. Zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar liggen, anders worden ze niet krokant.
  5. Bak de zoete aardappel frietjes gedurende 20-25 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Draai ze meerdere keren tijdens het bakken voor een gelijkmatige kleuring.
  6. Serveer de zoete aardappel friet direct uit de oven, eventueel getopt met verse kruiden voor extra smaak.

Tip: Je kunt experimenteren met verschillende kruiden en specerijen zoals chilipoeder, komijn of kerrie om je zoete aardappelfrietjes extra smaak te geven!

Ook met sauzen kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan honing-mosterdsaus, sriracha mayonaise, zoete chilisaus, chipotle-aioli, harissa-citroenyoghurtdip, salsa macha, truffelmayonaise of tzatziki. 

Liever iets anders dan friet? Met deze veelzijdige pieper maak je lekkerste gerechten, zoals geroosterde zoete aardappel met chili-yoghurt of boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s.

BEELD: JEREMEY SIMONS.

zoete aardappelfriet
ERNIE ENKELAAR