wat te doen met je zelfgemaakte chutney?

wat te doen met je zelfgemaakte chutney?
Fotografie: Alan Jensen

Deze hartig-zoete smaakmaker maak je van fruit, groenten en kruiden, azijn, suiker en specerijen. Wat moet je weten?

Chutney komt oorspronkelijk uit India waar het wordt gebruikt om een frisse toets te geven aan pittige gerechten of snacks als samosa een fris-zure smaakkick te geven.

Soorten chutney

Er zijn veel verschillende soorten chutney, variërend van zoet en mild tot pittig en scherp. Mango-chutney is de bekendste Indiase chutney. De koloniale Engelsen namen chutney mee naar huis en maakten daar hun versie met ingrediënten die daar voorhanden waren, denk aan appels, peren en bramen. Andere populaire varianten zijn tomatenchutney, kokoschutney en korianderchutney, elk met hun eigen unieke smaken.

Waar smaakt het naar?

Qua smaak kan chutney een breed spectrum bestrijken. Zoete chutneys hebben een karamelachtige, fruitige smaak, terwijl pittige chutneys een scherpe en soms zelfs hete kick kunnen hebben. Chutneys met kruiden zoals munt of koriander voegen een frisse, aromatische noot toe. De textuur varieert ook: sommige chutneys zijn dik en jam-achtig, terwijl andere gladder zijn.

Chutney wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij curry’s, rijstgerechten, brood zoals naan, of zelfs bij snacks zoals samosa’s. Het voegt een heerlijke smaak boost toe aan hartige en zoete gerechten.

Maar niet alleen bij curry’s en rijstgerechten smaakt chutney goed. Hieronder geven wij een aantal tips waarbij chutney ook heerlijk smaakt:

1. Geef een bakje chutney bij kaas of worst bij de borrel.

2. Besmeer je eens tosti met een flinke lik chutney.

3. Schep wat chutney tussen de lagen van je hamburger.

4. Gebruik chutney als chunky glazuur voor groenten uit de oven.

5. Roer een paar lepels chutney door het bakvet van gebakken vlees of worst.

Heb je zin gekregen om zelf chutney te maken? Hieronder vind je een aantal recepten om je eigen chutney te maken.

6x recepten met chutney

chutney met gedroogde limoen en dadel (noomichutney) van Sara
Sara: 'Deze chutney wil je standaard in je koelkast hebben staan, ze is fruitig, kruidig, pikant en geeft je ook nog een aardse, zurige knuffel bij binnenkomst. Een femme fatale om van te houden.' Serveer noomichutney bij kubbeh en alles wat streetfood-gerelateerd is.
Deze zwoele dip komt uit Sara Shawkat's kookboek NOOMI (vernoemd naar de zwarte, gedroogde limoenen die je nodig hebt voor dit recept)
naar recept
noomi chutney sara shawkat
zoete aardappel in tomaten-linzensaus met mangochutney
Vegan stoven was nog nooit zo makkelijk én snel. De gember geeft het gerecht een pittige kick, en smaakt lekker fris in combinatie met de korianderzaadjes.
naar recept
zoete aardappel in tomaten-linzensaus met mangochutney
geitenkaastaart met uienchutney & rucola
Elke maand kiezen we een kaaskampioen, kaas die speciale aandacht verdient en geven we je een toprecept. Op de plank: Hollandse geitenkaas. We maakten er deze prachtige geitenkaastaart met uienchutney & rucola mee. Een feestelijk voorgerecht of makkelijk hoofdgerecht voor doordeweeks.
naar recept
geitenkaasstrudel met belegen geitenkaas, flinterdunne courgette & sjalotchutney
De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Melk met een heel eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen. De belegen geitenkaas in deze strudel geeft ‘m een volle, romige smaak die heel lekker samen gaat met de subtiele sjalotchutney.
naar recept
geitenkaasstrudel
citroen-appelchutney
Heerlijk bij een stukje kaas op de borrelplank. Of serveer het bij deze gegrilde rookworst met boerenkool en chutney.
naar recept
citroen-appelchutney - delicious