van neus tot staart: koken met paard

Ja waarom ook niet? Paard heeft prima vlees en is ook nog eens gezond. Toch laten we dat ooit-hinnikende dier liever links liggen. Nonsens, vinden de auteurs van Paard!

Zit er nou wel of niet paardenvlees in ons eten? Proeven we het verschil met rundvlees? En is het erg? Die vragen probeert Karin Amstutz in Paard! te beantwoorden. Voor de bekeerden geeft Onno Kleyn daar fijne recepten met wijnsuggesties bij.

Nederland is nu eenmaal geen paardenvleesland. We produceren het ook weinig. De productie bedroeg in 2011 800 ton, 16.100 ton werd geïmporteerd en 7.200 ton geëxporteerd. Paarden worden hier niet gefokt voor vlees maar voor hobby of sport. Alleen afgedankte paarden komen hier in aanmerking voor de slacht.

En hoeveel eten we daar nu eigenlijk van? Gemiddeld zo’n 600 gram paardenvlees per jaar, per persoon. Een groot deel daarvan zit waarschijnlijk in kant-en-klare snacks die we frituren. Die bevatten namelijk wél paardenvlees en dat staat keurig op de verpakking. En als we het dan toch al eten, dan kunnen we onderstaand recept voor biefreepjes met rucolasalsa ook best eens proberen.

paardenbiefstukreepjes met rucolasalsa op slabladeren
voor vier personen

2 paardenbiefstukken van 200 g
2 el boter
2 el extra vergine olijfolie
2 el sesamolie
2 el Thaise vissaus
150 g rucola
sap van 2 limoenen
1 teen knoflook
15 poedersuiker
1 rode peper
50 g pijnboompitten
olijfolie extra vergine naar smaak
slabladeren, vooral die uit het hart van de krop

Bak de biefstuk rood of rosé in de boter en olie. Laat afkoelen en snijd ze in dunne reepjes. Schep om met de sesamolie en vissaus. Waarschijnlijk moet er nog wat zout bij.

Draai de rucola met het limoensap, knoflook, suiker, rode peper en pijnboompitten in de keukenmachine kort tot een salsa. Voeg genoeg olijfolie toe en zout. Serveer de reepjes met de salsa op de slabladeren.

Bereiding 20 minuten

 

paard