tomatenchutney nieuwe stijl

Tomatenchutney

Chutney, relish, pickles… het ligt aan je moedertaal hoe je het noemt. In alle gevallen is het een bijgerecht van groenten of vruchten die met azijn, suiker en kruiden (bijna) worden stukgekookt. Belangrijk is de balans tussen het zout, het zoet en het zuur. Ook de specerijen spelen een prominente rol.

tomatenchutney

bijgerecht | ± ½ liter

2 el olie
1 tl mosterdzaad
1 tl komijnzaad
1 tl anijszaad
2 cm gemberwortel, geraspt
3 teentjes knoflook, geperst
500 g goed rijpe trostomaten, ontveld*, 
zaadlijsten verwijderd, in blokjes
50 g suiker
75 g sultana-rozijnen, grof gehakt
1 el azijn
2 groene pepers, zaadlijsten verwijderd, in reepjes

tomatenchutney_stap1en2

1. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem zachtjes en bak mosterd-, komijn- en anijszaad tot ze hun geur afgeven. Als zaadjes worden verwarmd, komen de aromaten vrij. Voorkom verbranding en rooster de zaadjes op zacht tot middelhoog vuur. Voeg gember en knoflook toe en bak ze 1 min. mee.

2. Voeg de tomatenblokjes, 1 tl zout, suiker, sultana’s, azijn en pepers toe en breng de chutney aan de kook. Laat de chutney 10 min. zachtjes pruttelen. Schep af en toe om.

tomatenchutney_stap3en4

3. De chutney kun je direct eten of wecken. Voor wecken moet alles brandschoon zijn. De potten, incl. rubber, deksels, beugels, klemmen en evt. jamtrechter moet je steriliseren. Doe alles 30 min. in een pan met ruim kokend water en een theelepel soda (dat ontsmet goed). Spoel de potten na met kokend water en laat ze uitdampen op een rek. 
Vul de potten met behulp van een jamtrechter met de hete chutney.

4. Sluit de potten af en zet ze in een wijde pan onder water. Breng aan de kook en kook ze 45 minuten, 
zo kan de lucht tussen het deksel en de chutney ontsnappen. Lucht zorgt namelijk voor bederf. 
De chutney is na conservering nog minstens een halfjaar houdbaar. Haal de potten met een grijptang (bijv. een bbq-tang) uit het water en laat afkoelen.

* Breng royaal water met 1 el zout aan de kook. Kruis de tomaten bij de steelaanzet met een scherp mesje in. Dompel niet meer dan 4 à 5 tomaten in het kokende water onder. Haal ze er na 30 tellen uit. De schil moet makkelijk loskomen, de tomaten moeten rauw blijven. Dompel ze onder in ijskoud water, zo stopt het garingsproces. Verwijder de velletjes, snijd de tomaten doormidden en haal vocht en zaadjes eruit. Snijd het vruchtvlees in stukjes.

Bereiden ± 1 uur + 15 min. / wachten ± 1 uur + 20 min. / oven ± 1 uur / afkoelen minimaal 3 uur.

 

tomatenchutney spicey | delicious