Niets mis met voedzame aardappels. En op z’n tijd al helemaal niet met een portie zelfgemaakte friet. De Fransen beweren dat ze de eersten waren die het frituren ervan tot kookkunst verhieven: de Franse pommes frites. Maar hoe bak je nu de lekkerste frieten? Wij geven je tips & tricks voor de meest knapperige friet!
Hier vind je nog meer aardappelklassiekers die niet mogen ontbreken in jouw kookrepertoire.
Friet bakken? Dit zijn de beste tips voor knapperige frietjes
- De juiste aardappel
- Perfecte dikte
- Twee keer frituren
- Vloeibaar frituurvet of olie
De juiste aardappel
Er zijn vier typen: heel bloemige, iets bloemige, vrij vastkokende en echte vastkokende aardappels. Voor de lekkerste friet neem je iets bloemige aardappels zoals bintje, agria, désirée, première of santé. Deze hebben de juiste verhouding zetmeel en vocht om goede friet van te bakken; met een knapperig korstje van buiten en zachte, luchtige aardappel vanbinnen. Gebruik je vastkokers, dan krijg je slappe friet omdat er te veel vocht in zit om te kunnen verdampen tijdens het frituren. Bij zeer bloemige aardappels wordt de friet te droog omdat ál het vocht verdampt tijdens het frituren.
Perfect van dikte
Gewone friet en pommes allumettes (luciferdunne staafjes aardappel van 3 mm dik) kun je uiteraard met de hand snijden, maar een mandoline is echt ideaal. Je kunt de snijplaat op de gewense dikte instellen en zo krijg je gelijkmatige friet van gelijke grootte en dikte. Stel voor Franse frietjes de mandoline in op 5 mm. Bewaar de gesneden friet in een bak koud water. Zo verkleuren ze niet en wordt er wat zetmeel aan de aardappel onttrokken, waardoor ze knapperiger worden. Laat ze wel goed uitlekken en dep ze droog voordat ze in het hete vet gaan.
Bij friet hoort natuurlijk mayonaise. Wij laten je hieronder zien hoe je die zelf het lekkerst (en supersnel) maakt!
Twee keer frituren
Voor het beste resultaat wordt friet twee keer gebakken. De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min. goudbruin afbakt.
Laat de friet tussen de twee bakrondes afkoelen tot kamertemperatuur. Dit doe je omdat ze anders slap worden bij het afbakken omdat ze de warmte, die ín de friet zit, nog niet kwijt zijn. Je moet ze daarom ook niet in het mandje boven het hete vet laten hangen, maar echt even uitschudden en uitgespreid wegzetten. Reken hiervoor ongeveer een half uur, langer mag ook.
Vloeibaar frituurvet of olie
Het voorbakken van friet gebeurt in vloeibaar frituurvet, niet in vast vet. Vloeibaar vet stolt namelijk niet bij kamertemperatuur, zo plakken de frietjes niet aan elkaar als je ze laat afkoelen na het voorbakken. Geschikte olie is bijvoorbeeld arachide-olie, door zijn neutrale smaak en omdat hij goed bestand is tegen hoge temperaturen.
Fotografie: Ernie Enkelaar