te veel courgettes? 6 handige ideeën om ze te verwerken

te veel courgettes? 6 handige ideeën om ze te verwerken
UNSPLASH

Weg met die courgettes! Moestuiniers oogsten deze maand manden vol courgettes. Ze groeien razendsnel en lijken allemaal tegelijk rijp te worden. Wat doe je met al die courgettes?

Het beste is om te beginnen met de bloemen en de courgettes te plukken zodra ze nog jong en stevig zijn. Heel grote, oudere courgettes hebben namelijk veel minder smaak en textuur.

1. Courgettebloemen vullen

De courgettebloemen kun je vullen met bijvoorbeeld ricotta en Parmezaanse kaas, vervolgens door een beslag halen en krokant frituren. Ook kun je de bloemblaadjes grof scheuren en verdelen over pizza’s of salades.

Of maak dit receptje met courgettebloemen:

kip diavola met polenta en courgettebloemen

Kip diavola (duivelse kip) is een heerlijke afwisseling op ‘gewone kip’. Dit typisch Italiaanse gerecht zit vol met smaak en de chilivlokken geven de kip pit. Ook fijn: het bereiden ervan kost 5 minuten, de oven doet de rest!

naar recept
kip diavola en courgette | delicious

2. Dungesneden in de salade

Jonge, stevige courgettes zijn heerlijk dungesneden en rauw in salades, bijvoorbeeld in een pittige Thaise variant. Je kunt ze ook grof raspen en door de pastasaus mengen voor een extra portie groente, of ze kort roerbakken.

courgettesalade met citroendressing & halloumi

Wil je kleur en vooral véél smaak op je bord? Buit het zomeraanbod van verse groenten helemaal uit en kies voor groene (en gele) courgette. En maak het lekker kruidig met royaal peterselie en munt.

naar recept
carpaccio van courgette

Eten dat goed voor je is en dat wat voor je doet, wat kun je daar af en toe zin in hebben. Deze carpaccio van courgette is heerlijk zomers en licht, en daardoor een perfect voorgerecht of lunch.

naar recept

3. Spaghetti

Courgettes van middenformaat zijn heel veelzijdig: bakken, koken of roosteren kan allemaal. Met een spiralizer maak je er eenvoudig courgette-spaghetti van voor een low-carb gerecht.

courgetti met citroenboter, mozzarella en prosciutto

Courgetti is spaghetti maar dan van courgette! Fris, knapperig en extra lekker met mozzarella, prosciutto en flinke appelkappertjes. Zo krijg je je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen zonder het te merken. 

naar recept
courgetti-delicious
spaghettini met krab & courgette

Krab smaakt verfijnd, licht zoet en heeft een stevige textuur. Koop vers gekookte Noordzeekrab-scharen, kraak ze en haal het vlees eruit. Of kies krabvlees uit de diepvries.

naar recept
spaghettini met krab

4. Invriezen

Heb je een overschot, dan kun je ze prima invriezen. Snijd ze in blokjes of schijfjes, blancheer ze kort, spoel ze koud af en vries ze in porties in.

5. Te groot geworden? Doe ze in een soep of stoof

Wanneer een courgette is uitgegroeid tot reuzenformaat, wordt de schil vaak taai en zijn de zaden duidelijk zichtbaar in het vruchtvlees. Toch zijn ze nog goed bruikbaar, bijvoorbeeld in soep of stoofgerechten, of je kunt ze uithollen en vullen met een mengsel van rijst, vlees, vis of tofu.

doperwten-courgettesoep met parmezaanse kaas

Deze frisse doperwten-courgettesoep past perfect bij dit heerlijke zonnige weer. Ook fijn: je kunt ‘m tot 12 uur van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Liever een twist? Vervang een deel van de doperwten met spinazie.

naar recept
doperwten-courgettesoep-delicious
courgettesoep met chili-yoghurt en sesam

Deze courgettesoep van Janneke is echt lekkere soep én ziet er prachtig uit. Vooral de chili-yoghurt is er bijzonder bij. Wil je zelf de chili-olie maken? Dat is heel eenvoudig. Zet neutrale olie met 1 el chiliflakes of 2 gebroken gedroogde chilipepers 30 min. op zo laag mogelijk vuur. Laat de pepers in de olie afkoelen en zeef de olie daarna. Blijft donker en koel bewaard maanden goed.

naar recept
zomerse soep Courgettesoep met chiliyoghurt en sesam_preview
frisse courgette-citroensoep met zalm & gratinbroodjes

Ceviche staat voor het ‘garen’ van rauwe vis in zuur, meestal in citroen of limoensap. Het zure sap maakt de vis mals, sappig en heerlijk fris. Een echte zomerbereiding dus die heerlijk smaakt bij courgettesoep!

courgettesoep-delicious
gevulde bolcourgettes met feta & freekeh

Vul bolcourgettes met freekeh, ui, feta en kruiden en bak ze een halfuurtje in de oven. Serveer ze met kapjes als echte cadeautjes. 

naar recept
bolcourgette
Courgette-komijn-keftedes

Janneke: ‘Helemaal vrolijk word ik van zo’n mediterraan menu met allemaal kleine gerechtjes om aan tafel te delen. Ik maak de basis zelf en vul de rest aan met (gevulde) pepers, olijven, (gekruide) amandelen, etc.'

naar recept
keftedes courgette

Bekijk ook: courgette-ratatouille met mozzarella & gremolata