snijbiet van de markt

snijbiet van de markt

Snijbiet

Het is tijd voor de markt. Snijbiet is er weer, een haast vergeten groente die gelukkig steeds meer van eigen bodem komt. Snijbiet is er in verschillende varianten, van witte tot groene, gele en rode stengels. Een combinatie geeft een prachtig bont palet op het bord.
Van snijbiet kun je zowel het blad als de steel – ook wel ribben genoemd – eten. Met een stevige, volle smaak die doet denken aan spinazie, is het een heerlijke groente die je bovendien eenvoudig en snel op tafel zet.

Snijbiet gaat na het oogsten snel in kwaliteit achteruit. Dat is wellicht meteen de reden dat we de groente weinig tegenkomen. Verse snijbiet heeft een stevig blad en knapperige steel. Na het schoonmaken snijd je het blad van de steel en verwerk je ze apart. Vergelijk het met paksoi: de steel vraagt een langere bereidingstijd dan het rapslinkende blad. Snijbiet kun je koken, roerbakken en stoven.

De basis van onderstaand recept, gestoofde snijbiet, is eveneens heerlijk op een plaatkoek met onze eigen roodbacteriekaas Kernhem en verse tijm. Druppel er uit de oven nog wat honing of maple syrup over.

toast met gestoofde snijbiet en crème fraîche

voor- of lunchgerecht | 4 personen

500 g witte en rode snijbiet
1 el olijfolie
1 glas witte wijn of bouillon
2 teentjes verse knoflook
4 dikke sneden donker brood
4 royale el crème fraîche

Was de snijbiet, laat de groente goed uitlekken en snijd de bladeren van de stelen. Snijd de stelen en bladeren apart in repen van zo’n 2 cm. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak de stelen 2 minuten zachtjes. Voeg de wijn toe en smoor ze in 6-8 minuten knapperig gaar. Voeg het blad met de knoflook toe en warm 1-2 minuten mee, tot het blad is geslonken en het vocht is verdampt. Breng de snijbiet op smaak met gemalen zeezout en peper. Rooster intussen de sneden brood krokant. Leg elke snee op een bord en schep er een lepel crème fraîche op. Verdeel de snijbiet erover en serveer meteen.

Overigens kom je jong geoogste snijbiet ook als babyleaves in slamelanges tegen. Je herkent ze aan de rode steeltjes en typische knapperige, frisse smaak.