Korean bbq: wat is het? En hoe pak je het zelf aan?

Korean bbq: wat is het? En hoe pak je het zelf aan?
UNSPLASH

Er poppen steeds meer Korean bbq restaurants op in Nederland, maar wat is het eigenlijk? Laten we je introduceren in de wereld van Koreaanse stukken vlees, banchan, en vuur, zodat je zelf een Koreaans bbq-feest kunt organiseren.

Een Korean bbq draait om hitte en vlees, daarin verschilt het dus niet zoveel van een ‘westerse bbq’. Maar de verschillende sauzen en bijgerechten, oftewel de banchan, zijn al even belangrijk. We lichten ze apart toe.

bbq kopen? Dit zijn de populairste merken van Nederland

Het belangrijkste onderdeel van elke Korean bbq: vlees

Slecht nieuws voor de pesco- en vegetariërs onder ons, want hoewel een Korean bbq prima zonder vlees kan, is vlees toch echt de ster van de show. Dat wil zeggen: het is het geroosterde vlees, de rokerige rijkdom, de sappige vette stukjes, en de krokante randjes waar het allemaal om te doen is, dát maakt Korean bbq’en zo vreselijk lekker.

Laten we het even hebben over dat vlees. Als je thuis een Koreaans barbecuefeest geeft, heb je genoeg stukken vlees om uit te kiezen die allemaal op verschillende manieren kunnen worden bereid. Rund- en varkensvlees zijn het populairst. Afhankelijk van welk stuk je gebruikt, kan het vlees eenvoudig worden gekruid en gegrild, of mag het wat langer in de marinade voor een langzamere bereiding.

Op je op weg te helpen geven we je een kleine selectie van de meest gebruikte stukken bbq-vlees:

Galbi en bulgogi

Korean bbq heeft een voorliefde voor rundvlees. De bekendste soorten zijn galbi (runderribben) en bulgogi (meestel gemaakt van dun gesneden entrecote, ribeye, of de borst) die beiden kort worden ondergedompeld in een hartig-zoete sojasaus-marinade. Deze marinade is delicaat en ingetogen genoeg zodat het vlees niet wordt overstemd, maar juist versterkt. Met het aroma van geroosterde sesam op de achtergrond, samen met de fruitige zoetheid van Aziatische peer, bruine suiker en mirin.

Galbi kun je het beste op een houtskoolgrill bereiden, bulgogi daarentegen valt door de spleten van het rooster, waardoor je het beter in een pan kunt bakken – of op een speciaal rooster met een heel fijn raster.

Dwaeji Bulgogi

Voor varkensvlees wordt bij een Korean bbq een veel stevigere gochujang-marinade gebruikt. In de Koreaanse keuken wordt de pure smaak van rundvlees geprezen, terwijl varkensvlees funky is en intens en daarom vaak wordt gecombineerd met uitgesproken ingrediënten.

Net als met rundvlees is het lastig om hele dunne plakjes varkensvlees op de grill te bereiden. Ze blijven snel plakken en het is moeilijk om een lekkere grillstreep te krijgen zonder dat het vlees uitdroogt. Je kan daarom het beste kiezen voor varkensvlees met een goede hoeveelheid vet, zoals buikspek. Snijd deze in dikkere plakken.

Buldak

Iedereen die niet zo gek is op rood vlees of varkensvlees: probeer buldak (‘vuurkip’). Net als dwaeji bulgogi krijgt buldak – waar kipdij met bot voor wordt gebruikt – een stevige marinade die een beetje pittig-zoet smaakt. De suikers in de marinade karamelliseren en krijgen een knapperig, rokerig randje terwijl de kip op de grill gaart.

Sauzige bedoeling: ssamjang

Ssamjang is de onbetwiste tafelgenoot tijdens een Korean bbq. Deze dipsaus smaakt overal lekker bij. Het zit ‘m in de verslavende hartige funk van doenjang (sojabonenpasta) in combinatie met de zoete hitte van gochujang (chilipasta). Om de saus bij elkaar te brengen gaat er nog wat geroosterde sesamolie bij, verse knoflook en lente-uitjes die alle smaken wakker schudden en van extra pit voorzien.

Hoe je ssamjang eet? Pak een blaadje sla of perilla, smeer er een beetje ssamjang op en leg er dan een stukje gebarbecued vlees op. Oprollen, in je mond stoppen en genieten! Welke vleessoort je kiest, bepaalt de hoeveelheid ssamjang. De subtielere smaak van galbi kan een zwaardere hoeveelheid aan, dan de al gemarineerde dwaeji bulgogi.

Korean bbq wikkel je in: ssam

De sla- en perillablaadjes vormen een belangrijk onderdeel van de Korean bbq. Ze fungeren niet alleen als servetjes, of wraps, maar ook voor een verfrissend en kruidig accent. De bladeren moeten groot en stevig genoeg zijn om de ingrediënten vast te houden zonder te scheuren, maar ook flexibel genoeg zodat je ze kunt oprollen. Vermijd daarom slasoorten met een dikke nerf, zoals romaine, die te snel breken.

Ssam garneringen

Samen met de ssamjang en het gegrilde vlees moet er ook een heel scala aan garnituren op tafel staan. Denk aan gesneden verse Koreaanse chili’s, knoflookteentjes en lente-uitjes, evenals geroosterde sesamzaadjes.

Banchan

Pardon our french, maar als je nog nooit van banchan hebt gehoord zou je het kunnen vergelijken met Midden-Oosterse mezze. Allemaal schaaltjes met bijgerechten. Het kunnen ingemaakte en gefermenteerde groenten zijn, uiteraard verschillende soorten kimchi, gemarineerde groenten zoals waterkers of spinazie.

Maar ook roergebakken gedroogde ansjovis, omeletrolletjes, en gebakken lotuswortel. Het belangrijkste is dat de banchan voor genoeg afwisseling zorgt tijdens een marathon bbq-feest. En tot slot kan een kommetje rijst ook geen kwaad.

kimchi – gefermenteerde Chinese kool
Kimchi is het toverwoord van onze zeitgeist: het is zo fris dat het een beetje bubbelt op je tong, de zure umami-smaak maakt elk gerecht een beetje lichter en lekkerder én het combineert fan-tas-tisch goed met kaas.
Met dit recept maak je de gefermenteerde groente helemaal zelf, zodat je altijd een kimchi-tosti kunt bouwen, een kimchi-focaccia, een pasta met kimchi… of sla de fusion over en zet kimchi op tafel als onderdeel van een klassieke Koreaanse banchan.
naar recept
kimchi

Lees ook: bbq kopen? Dit zijn de populairste merken van Nederland