zo maak je de perfecte spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara is een echte Italiaanse klassieker, maar er heerst soms nog wat onduidelijkheid over het gerecht. Hoort er bijvoorbeeld room in spaghetti carbonara? En hoe voorkom je dat het ei roerei wordt? In dit artikel leggen we je uit hoe je de perfecte spaghetti carbonara maakt. 

Ook lekker: deze snelle variant met paddenstoelen.

Zo maak je de perfecte spaghetti carbonara

Voor spaghetti alla carbonara heb je nodig: pasta, eieren, kaas, spek en olie. Italianen gebruiken voor dit gerecht spaghetti of bucatini van harde tarwe. In veel recepten tref je extra dooiers om de saus smeuïger en rijker te maken, maar wij nemen 1 ei per 100 g gedroogde pasta.

Over de kaas in carbonara zijn de meesten het eens: ± 30 g Parmezaanse kaas per 100 g gedroogde pasta. Ook lekker: een combinatie van Parmezaanse kaas en Pecorino kaas.

Wat het spek betreft, neem je het beste wat je kunt krijgen: guanciale (Italiaans wangspek) of pancetta (buikspek). Ongeveer 25 g spek per 100 g gedroogde pasta is voldoende. Kun je het niet vinden? Gebruik dan gerookte spekblokjes. Tot slot de olie: een neutrale olijfolie, zoals milde olijfolie of zonnebloemolie, werkt het best.

Aan de slag

Neem 1 liter water en 10 g zout voor elke 100 g gedroogde pasta. Veel water is nodig omdat de temperatuur van het water hoog moet zijn als de pasta erin gaat. Alleen bij een temperatuur van minimaal 90°C krijgt pasta een goede beet, omdat de gluteneiwitten dan een stevig netwerk kunnen vormen. Zout helpt bij de versteviging van dit glutennetwerk en is daarmee de beste toevoeging aan het pastawater tegen het plakken van de pasta. Gebruik geen olie in het kookwater omdat olie ervoor zorgt dat de saus dan minder goed aan de gare pasta hecht.

Zet alle andere ingrediënten klaar zodra de pasta in de pan zit. Bak het spek in kleine blokjes uit, kluts de eieren los, rasp de kaas en maal eventueel flink wat zwarte peper. Zin in knoflook? Bak dan een geplette knoflookteen mee met het spek.

Zodra de pasta al dente is – vanbuiten gaar en vanbinnen nog een beetje stevig – giet je hem af, maar bewaar een beetje kookvocht. Doe de pasta terug in de pan, zorg dat het vuur uit is en voeg al roerende de eieren toe. Het ei mag net gaar zijn en liefst nog zacht.

Tot slot het allerbelangrijkste: zorg ervoor dat iedereen aan tafel zit als je de pasta afmaakt. Want voor elke pasta geldt: direct opeten. En voor spaghetti carbonara misschien nog wel het meest. Voeg de kaas, een scheutje kookvocht, spekjes en eventuele zwarte peper toe. Buon appetito!

Hoort er room in pasta carbonara?

De kunst van het spaghetti alla carbonara maken is de kunst van het weglaten én goed timen. Er zijn duizenden recepten met de meest uiteenlopende ingrediënten in omloop. Vooral op zuivelgebied leven receptschrijvers zich uit met slagroom of crème fraîche. En dat terwijl je helemaal geen room nodig hebt voor pasta carbonara.

Door het gebruik van eieren, kookvocht en kaas wordt de pasta romig, zonder daadwerkelijk room te gebruiken! Nee, je hebt dus geen room nodig.

Spaghetti carbonara recept

Hoewel de basis in principe hetzelfde is, zijn er duizenden recepten voor spaghetti carbonara. Hier vind je het recept voor de klassieke spaghetti carbonara. Liever iets anders dan het traditionele recept? Ga dan voor een van deze carbonararecepten met een twist.

Tekst en recept: Eke Marien

spaghetti carbonara - delicious