nr.1 foodmagazine

Zo maak je de perfecte spaghetti carbonara

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Je hebt van die klassieke gerechten waarvan iedereen zou moeten weten hoe je ze maakt. Spaghetti carbonara is precies zo’n gerecht! Dus leggen wij uit hoe je de beste en lekkerste spaghetti alla carbonara krijgt. 

Ook lekker: deze snelle variant met paddenstoelen.

Zo maak je de perfecte spaghetti carbonara

Voor spaghetti alla carbonara heb je nodig: pasta, eieren, kaas, spek en olie. Italianen gebruiken voor dit gerecht spaghetti of bucatini van harde tarwe. In veel recepten tref je extra dooiers om de saus smeuïger en rijker te maken, maar wij nemen 1 ei per 100 g pasta.

Over de kaas in carbonara is iedereen het eens: ± 30 g parmezaanse kaas per 100 g pasta. Wat het spek betreft, neem je het beste wat je kunt krijgen: guanciale (Italiaans wangspek) of pancetta (buikspek). En anders gewoon gerookte spekblokjes. Tot slot de olie: een neutrale olijfolie werkt het best.

Roerei

Neem 1 liter water en 10 g zout voor elke 100 g pasta. Veel water is nodig omdat de temperatuur van het water hoog moet zijn als de pasta erin gaat. Alleen bij een temperatuur van minimaal 90°C krijgt pasta een goede beet, omdat de gluteneiwitten dan een stevig netwerk kunnen vormen. Zout helpt bij de versteviging van dit glutennetwerk en is daarmee de beste toevoeging aan het pastawater tegen het plakken van de pasta. Gebruik geen olie in het kookwater omdat olie ervoor zorgt dat de saus dan minder goed aan de gare pasta hecht.

Zodra de pasta al dente is – vanbuiten gaar en vanbinnen nog een beetje stevig – giet je hem af. Zet de pasta met wat kookwater en olijfolie terug op het vuur totdat de pasta heet genoeg is om de rauwe eieren te laten stollen. Dan meng je van het vuur af de pasta door de losgeklopte eieren – en niet andersom! Het ei mag net gaar zijn en liefst nog zacht – baveux, zoals bij een goede Franse omelet.

Tot slot het allerbelangrijkste: zorg ervoor dat iedereen aan tafel zit als je de pasta afmaakt. Want voor elke pasta geldt: direct opeten. En voor carbonara misschien nog wel het meest.

Hoort er room in pasta carbonara?

De kunst van het spaghetti alla carbonara maken is de kunst van het weglaten én goed timen. Er zijn duizenden recepten met de meest uiteenlopende ingrediënten in omloop. Vooral op zuivelgebied leven receptschrijvers zich uit met slagroom of crème fraîche. Helemaal niet nodig.

Hieronder vind je het recept:

spaghetti alla carbonara - delicious

spaghetti alla carbonara

De succesfactoren voor een goede carbonara? De juiste ingrediënten (niet meer dan 5), al dente pasta, smeuïge saus van net gestolde eieren én direct opeten!
Ook lekker: deze snelle variant met paddenstoelen.

>> naar recept

Tekst en recept: Eke Marien

spaghetti alla carbonara - delicious