Stop even voordat je het potje met het sap van de kappertjes weggooit. Die zout-zure pekel is namelijk goud waard! We geven je 7 ideeën waar je nog niet eerder aan had gedacht.
Het sap van kappertjes, oftewel het vocht dat achterblijft als je kappertjes hebt gebruikt, is ook een opzichzelfstaand ingrediënt. Zonde om weg te gooien, want de zurigheid en zoutigheid van de pekel geeft een gerecht direct extra smaak.
Zuur helpt rijke ingrediënten in balans te brengen en verfrist de smaak (zoals een kneepje citroen over gebakken vis). Zout voegt niet alleen hartigheid toe, maar versterkt ook andere smaken in een gerecht – zoals zout bij chocolade de smaak verdiept en het zoete accentueert. Pekel brengt al die elementen samen in één handige combideal.
Daarbij is het ook nog eens duurzamer om potjes kappersap her te gebruiken! Koken met overgebleven sap van kappertjes is dus eigenlijk altijd een win-win. Als je niet weet waar te beginnen, hebben wij een paar recepten verzameld om je op weg te helpen. Want wat past er nou goed bij kappersap?
Kappertjes margarita of een extra dirty martini
Een van de meest classic cocktails maak je met gin of vodka, droge vermouth en olijvensap. Olijvensap is niet heel anders dan het sap van kappertjes, dus als dit helemaal jouw drankje is, staat niets je in de weg om wat van het sap in een cocktailshaker te gieten.
Óf sloof je uit en ga voor een kappertjes margarita. Naast tequila, limoensap en zoete agave doe je een theelepel kappersap bij je cocktail. Dat geeft de margarita net een ziltig randje, echt onwijs lekker!
Gebruik het sap van kappertjes als marinade
Een van onze favoriete toepassingen voor overgebleven kappersap is in marinades. We weten allemaal dat het pekelen van vlees zorgt voor een sappige stukje vlees — waarom zou je daar geen kappersap aan toevoegen?
Voeg bijvoorbeeld een scheut kappersap toe aan een varkensgebraad of een geroosterde kip. Houd er rekening mee dat het zoutgehalte per merk kan verschillen, dus pas het zout in je recept aan naar smaak.
Klop het door vinaigrettes
Het sap uit een potje kappertjes kan ook schitteren als het zure component in een vinaigrette. Saladedressings zijn verrassend lekker met wat kappervocht! Saladedressings bestaan meestal uit één deel zuur en twee delen olie, dus je kunt (een deel van) het zuur vervangen door kappersap. Het combineert heel goed met vetten zoals gerookt vlees, avocado of noten.
Geef jus een kick met het sap van kappertjes
Na het aanbraden van vlees of gevogelte kun je de pan deglaceren met kappersap (in plaats van wijn of citroensap) voor een rijke, hartige saus. Of voeg een scheut toe aan het stoofvocht bij het bereiden van lam, rund of zoete knolgroenten.
Voeg kappersap toe aan soepen of sauzen
Een andere geweldige toepassing van kappersap is het toevoegen van een scheutje aan soepen en sauzen wanneer je nét dat beetje zout en zuur nodig hebt voor een frissere smaak. Meestal gebruik je daar azijn of citroensap voor, misschien zelfs amchoor of sumak, maar als je een halfleeg potje kappertjes in huis hebt, werkt dat net zo goed. Aangezien het pekel bevat, kun je het zout tijdens het koken wat verminderen zodat de soep niet te zout wordt.
Geef je Bloody Mary een boost
Kappersap is het minstens zo op zijn plek in deze brunchklassieker. Voeg een lepel toe aan je volgende Bloody Mary voor een zoute, hartige twist.
Gebruik het als natuurlijk onkruidbestrijdingsmiddel?
De meest verrassende toepassing van kappersap speelt zich volledig buiten de keuken af. Het schijnt dat je met het sap van olijven in combinatie met een beetje afwasmiddel onkruid tegen kunt gaan, zou het met sap van kappertjes net zo goed werken?
Lees ook dit artikel voor nog meer inspiratie: vergeet pasta, zo haal je nog meer uit kappertjes!