Oesters: zo maak je ze makkelijk open en zó bereid je ze

Oesters zijn superfeestelijk. Zeker als je ze serveert met een verrukkelijke bloody mary. Dus, op naar de viswinkel of markt voor een paar Zeeuwse platte oesters. Is oesters openen nog een dingetje? Hieronder maken we je wegwijs. Kwestie van een paar keer doen!   

En als de oester dan eenmaal open is? Maak dan deze ceviche van oesters met tijgermelk, koriander, jalapeno en mais.

Oesters openen

Nodig: theedoek, oestermes of mes met dikke scherpe punt en kort lemmet.

Vouw een theedoek meerdere keren op zodat deze dik en een stuk groter is dan de oesters. Leg de theedoek in je linkerhand en de oester erop met de bolle kant naar beneden, met het scharnierpunt naar je toe. zo is je hand goed beschermd door de theedoek als je de oester opensteekt. Steek nu met het oestermes tussen de sluitlijn (dikke hobbelige kalknaad) en probeer iets dieper te steken. Snijd de oesterspier langs de binnenwand aan de bovenkant van de schelp door. De oester gaat nu makkelijk open.

Oesters bereiden

Een oester is vers en puur het allerlekkerst: een beetje citroensap en peper is genoeg. Ook een simpele vinaigrette past goed bij oesters of geef een beetje pit aan de oester, bijvoorbeeld met deze cevice-relish. Serveer pittige oesters met een twist als voorgerecht of als feestelijk hapje. Deze oesters met Bloody Mary zijn geweldig!

oesters

oesters bloody mary

Oesters zijn superfeestelijk. Zeker als je ze serveert met deze verrukkelijke bloody mary. Dus, op naar de viswinkel of markt voor een paar Zeeuwse platte oesters. Is oesters openen nog een dingetje? Hieronder maken we je wegwijs. Kwestie van een paar keer doen!

>> naar het recept 

Recepten en tekst: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar

recepten met oester - delicious