De kleine, beeldschone blaadjes kervel zijn heerlijk: met de pit van peterselie, waar het familie van is, en een zweem van anijs. Fransen maken er verrukkelijke soep van, wat je er ook mee kunt maken? Lees snel verder.
Bekijk ook: friet van knolselderij met peterseliemayonaise
Eva Posthuma de Boer: ‘Eigenlijk zocht ik kervelwortel. Ik had erover gelezen maar kende het niet. De groenteman wel, maar hij had het niet. Een oude man naast me aan de toonbank boog naar me toe. ‘Verse kervel, dát is lekker’, fluisterde hij alsof hij een geheim met me deelde. ‘Dat maakt alles af, begrijpt u, geeft nét iets extra’s.’ De fluisteraar heeft gelijk, het smaakt fantastisch. Mijn moeder maakte er soep van, waardoor ik altijd dacht dat het een groente was.’
Kervel is geen groente
‘Maar kervel hoort tot de Franse fines herbes en is dus een kruid. Het is een groot deel van het jaar te koop, maar toch moet je er soms naar zoeken. Bij supermarkten vind je het gedroogd in potjes, maar dan mis je de geur en schoonheid van het lichtgroene blad.’
Zo smaakt kervel
‘Verse kervel koop je op de markt of bestel het bij de groenteman. Door het stofje estragol – dat ook in dragon zit – is de smaak een beetje anijsachtig. Bij verhitting gaat dat verloren, kort koken en rauw gebruiken is dus het devies.’
Opfriskruid
‘Het is echt een ‘opfriskruid’ dat het goed doet in alles waar boter of room in gaat. Kervel door mayonaise, door sauzen, bij kip of vis, salades, omelet of roerei: werkt allemaal als een tierelier.’
Tips & Tricks
• Doe kervel door puree van aardappel, knolselderij, pastinaak, wortelpeterselie of bloemkool. Koken, pureren, klontje zoute boter, royaal peper, handvol gehakte blaadjes erop en klaar!
• Leg wat takjes verse kervel een paar uur in een beetje azijn en fleur daarmee je vinaigrette of mayonaise op.
• Bewaar kervel koel in een plastic zakje of gerold in vochtig keukenpapier. Invriezen kan, maar eenmaal ontdooid verdampt de smaak snel, dus rap verwerken.
• Wil je kind niet slapen en zijn de anijsblokjes op?
Trek een paar takjes kervel in melk; de takjes geven bij verhitting wat smaak af. Als je toch bezig bent: maak wat meer kervelmelk en bak daar cake of koekjes mee.
• Van de groenteman leerde ik nog dat kervelwortel bij de zogenaamde roomse kervel hoort, een meerjarige, iets steviger plant dan het eenjarige kruid dat we ‘echte’ kervel noemen. En dat ik tot de herfst geduld moet hebben tot die knolletjes er weer zijn.
7 recepten met kervel
Liever een vegetarische soep? Laat de spek achterwege, of maak dit recept!
Lees ook: recepten met vis in blik: dit kun je er allemaal mee