De heldergroene blaadjes van de kerrieboom zijn de ster van veel Aziatische gerechten. Wat moet je weten over kerrieblad? Ofwel: murray koenigii of bergera koenigii?
Kerrieblaadjes groeien aan kleine tropische bomen in India, Pakistan en Sri Lanka. Het boompje wordt ook in Nederlandse kassen gekweekt.
Hoe smaakt kerrieblad
Kerrieblaadjes hebben niets te maken met kerriepoeder maar hebben wel een bijna kerrieachtige warme, kruidige smaak en geur met een hint van citrus. Gebruik alleen verse blaadjes of blaadjes uit de diepvries.
Gedroogd hebben ze nauwelijks smaak of geur. Laat ze dan liever weg en gebruik wat extra specerijen of citrus om je gerecht op smaak brengen.
Zo combineer je het
Schenk een kruidige ’tarka’ over curry. Bakmosterdzaad, jong kerrieblad, komijn en venkel in olie of ghee op hoog vuur tot het geurt en het blaadje knapperig wordt. Schenk over de curry.
Snijd stugger kerrie-blad in reepjes, bak in olie op hoog vuur tot het geurt en laat afkoelen in de olie. De olie gebruik je in soep, saus of stoof. Het blad gooi je weg.
In dit artikel lees je nog veel meer over tarka.
Of maak rijst door eerst het blad in een pan te bakken in olie. Voeg de rijst toe en kook gaar. Het kerrieblad mag weg. Of maal jonge blaadjes met kokos, chilipeper en tamarinde als pittige relish.
Je kunt kerrieblad ook gebruiken om azijn meer smaak te geven. Zo doe je dat.
Recepten met kerrieblad:
Lees ook: dit is de bekendste snack uit Mumbai – en je eet hem op een bolletje