Het bereiden van Japanse gerechten is niet moeilijk als je de ingrediënten zorgvuldig kiest en bereid bent de essentie van de keuken te begrijpen. Met deze fermenten, specerijen en andere smaakmakers ben je al halverwege!
Lees ook: alles over miso, de verschillende soorten + lekkerste recepten
11 Japanse ingrediënten om in huis te hebben:
1. Ingelegde gember
Dunne plakjes gepekelde gember die je gerecht een fris-pittige smaak geven.
2. Japanse mayonaise
Japanse mayonaise (het bekendste merk is Kewpie) heeft een diepe, hartige smaak. Zit in een knijpfles waarmee je mooie dunne lijntjes kunt spuiten.
3. Miso
Hartige sojabonenpasta. In veel varianten te koop. De bekendste zijn de witte (shiro) miso met een lichte, zoetige smaak en de donkere iets rode (akamiso) miso met stevige smaak. Hoe donkerder de miso, hoe sterker de smaak.
4. Nori
Dunne zeewiervellen die ook worden gebruikt om sushi in te rollen. Of snijd ze fijn, als topping over je gerecht.
5. Ponzu-saus
Frisse sojasaus met onder andere sap van yuzu, een aromatische Japanse citrussoort.
6. Shoyu of sojasaus
De klassieke Japanse sojasaus geeft al je gerechten een kick. Wij gebruiken meestal de vrij neutrale allround sojasaus, maar in de Oosterse supermarkt zijn veel meer varianten. Van licht en zout tot dik en zoet.
7. Sobanoedels
Dunne noedels van boekweit met een volle nootachtige smaak. Ze hoeven maar even te worden gekookt en kunnen warm of koud worden gegeten.
8. Teriyaki-marinade of -saus
Teri betekent glans en yaki grillen of smoren. De basis is sojasaus, vaak aangevuld met suiker, azijn, wijn en specerijen.
9. Togarashipeper
Een kruidenmengsel dat zeven ingrediënten bevat waar- onder gedroogde chilipepers.
10. Udonnoedels
Dikke, bijna chewy tarwenoedels. Vaak voorgekookt in de supermarkt te koop. Perfect voor in soep of stevige noedelgerechten.
11. Zijden tofoe
Ook bekend als silken tofu is gemaakt van sojabonen. Bevat meer water dan de stevige variant en heeft daardoor een heel zachte structuur. Plantaardig alternatief voor room.
Lees ook: dé Ottolenghi ingrediënten die je standaard in huis wil hebben (óók voor zijn nieuwste boek)