Pompoen is misschien wel een van de meest veelzijdige ingrediënten die er bestaat. Je kunt hem eigenlijk overal wel in kwijt en zelfs in zoet doet ‘ie het goed! Daarom zijn wij zo dol op deze alleskunner. Hier lees je 10 pompoengeheimen die je vast nog niet kent.
10 pompoengeheimen
- Botanisch gezien is pompoen een vrucht en geen groente.
2. Alles van de pompoen is eetbaar: de schil, het vruchtvlees, de pitten en zelfs de bloemen van de plant.
3. Butternutpompoen – ook wel flespompoen genoemd – is familie van komkommer en meloen.
4. De butternut is vetvrij, een uitstekende bron van bèta-caroteen + vitamine C en heeft veel voedingsvezels. 100 g vruchtvlees levert zo’n 185 kilocalorieën.
5. Pompoenpitten bevatten veel zink en omega-3 vetzuren. Grote pompoenen kunnen wel 500 pitten bevatten.
6. Butternutpompoenen zijn peervormig, met een goudgele schil en stevig, iets zoet vruchtvlees.
7. De naam ‘butternut’ kreeg de pompoen dankzij de Amerikaanse amateurkweker Charles Leggett: hij vond ze ‘zacht als boter en zoet als noten’. Zo’n 10.000 jaar geleden werden al pompoenen gekweekt in Midden-Amerika. Vanaf de 16e eeuw kwamen ze naar Europa en werden ze langzaam steeds populairder.
8. Bewaar hele pompoenen op een koele (onder 12ºC) en donkere plaats. Vanaf het moment van de oogst zijn ze dan wel 2 maanden houdbaar. Wikkel aangesneden pompoen in plasticfolie en gebruik binnen vijf dagen.
9. Pompoenen bestaan voor 90% uit water. Hoe groter de pompoen, hoe hoger het watergehalte, dus het is niet zo dat grotere pompoenen lekkerder zijn.
10. Pompoen past zowel in zoete als hartige gerechten. Je kunt ze stomen, pureren en in de oven of koekenpan bakken.
En maak ook deze heerlijke geroosterde pompoen met salie en gekaramelliseerde honing:
BEELD iSTOCK