flensjes en crêpes – tips en uitleg

Het verschil tussen flensjes en crêpes? Een flensje is iets dikker, een crêpe is delicaat dun. Van beslag tot bakken: dé tips!

Maak met de tips hieronder perfecte spelt-crêpes met spinazie en geitenkaas!

 • Hoe meer ei in het beslag, hoe minder bloem je nodig hebt. Zo kun je het verschil tussen een flensje en een crêpe maken, want hoe minder bloem, hoe dunner het resultaat.
 • Voor een glad beslag roer je de bloem, eieren en een klein deel van de melk klontvrij met een garde. Roer dan pas de rest van de melk erdoor.
 • Vaak wordt aangeraden het beslag te laten rusten. Waarom?
  1 De belletjes verdwijnen uit het beslag
  2 Het zetmeel in het beslag gaat vocht opnemen.
  3 De gluten kunnen ‘ontspannen’. Dit geeft een dun en stevig resultaat.
  Laat het beslag 30 min. tot 1 uur op kamertemperatuur rusten of – nog beter – een hele nacht in de koelkast.
 • Gesmolten boter in het beslag maakt flensjes en crêpes ‘malser’ en geeft meer smaak. Probeer ook eens crêpes te bakken met beurre noisette (gebruinde boter) door het beslag!
 • Bakken in boter geeft smaak aan zowel flensjes als crêpes. Bakken in geklaarde boter gaat nóg beter; de melkbestanddelen in boter die snel aanbranden zitten daar niet meer in.

TIP: Je kunt de flensjes 1-2 dagen van tevoren bakken. Stapel ze op een bord met velletjes bakpapier ertussen. Zet ze afgedekt met plasticfolie in de koelkast. Evt. kun je ze ook invriezen en zo een maand bewaren. Laat ze dan een nacht van tevoren ontdooien in de koelkast.

PRODUCTIE EN TEKST SUZANNE THE BEELDREDACTIE CARLA HAPPEE FOTOGRAFIE ISTOCK E.A.

bakboekMeer zoete nagerechten maken? Bestel het delicious. bakboek dan in onze webshop!

flensjes