piripiri power

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Piri piri is Swahili voor rode duivel. Een passende naam voor de pittige chilipeper die oorspronkelijk uit Amerika komt, maar door Portugese handelaren naar Afrika werd gebracht. De saus hoort onlosmakelijk bij frango piripiri: ofwel kip van de houtskoolgrill, met hete saus.
Piripiri is mildhete Portugese saus op basis van pepers, met azijn en specerijen.

Heerlijk bij alle Portugese en Spaanse boerengerechten: in stoofpotten, bonensalades,soep en bij gegrild vlees. Ik nam deze saus onlangs mee uit Portugal en hij is heerlijk bij álles. Uiteraard was de homemade piripiri van ons lokale frangorestaurant nóg lekkerder. Daarna volgt deze. Je vindt quinta da avó piri-piri bij Portugese winkels, delicatessenzaken of via deportugees-webshop.nl

piripiri piepkuiken  

hoofdgerecht | 4 personen

5 rode pepers
2 tenen knoflook, in stukjes
¼ theelepel kruidnagelpoeder
stukje gember van 3 cm, geschild en in stukjes
1 el gele basterdsuiker
3 el rode wijnazijn
sap en rasp van 2 citroenen
1 tl scherp paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
4 eetlepels olijfolie
1 tl zout
4 piepkuikens

Gril de rode pepers op de barbecue of boven een gasvlam tot de velletjes zwart zien.Pel de pepers en snijd ze open. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten of houd ze erin voor een nog pittigere marinade. Pureer ze in de kleine kom van de keukenmachinesamen met de knoflook, kruidnagel, gember, suiker, wijnazijn, citroensap en -rasp,paprikapoeder, oregano, olijfolie en zout.

Maak de piepkuikens schoon en dep ze droog. Knip met een scherpe keukenschaarde ruggengraten uit de piepkuikens. Wrijf ze in met de marinade en doe ze samen met de rest van de marinade in een goed afsluitbare zak. Laat ze minstens 1 uur maarliever 1 nachtmarineren in de koelkast. Neem de piepkuikens uit de marinade, druk zeplat en steek 2 satéprikkers kruislings door elk piepkuiken. Zo blijven ze mooi plat. Grill de piepkuikens in 10-15 min. aan elke kant gaar. (Of bak ze met de velkant omhoog in ca. 40 min. gaar in een oven van 200°C) Lekker met gegrillde maiskolven.

Bereiden ± 35 min. + marineren ± 1 uur

PRODUCTIE EN RECEPTEN DOSIA BREWER, TRUDELIES CHOUTEN, MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING EKE MARIËN

cover 06-2016Meer delicious. recepten ontvangen? Bestel nummer 6 van delicious. hier in onze webshop. Bestel vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd.

 

piripiri piepkuiken | delicious