oranje held: mandarijn

Het seizoen voor mandarijnen is bijna voorbij, dus geniet nog snel even van die lekkere oranje helden! Wil je het hele jaar van mandarijn genieten? Droog de schil en gebruik ’m in dressings, als rub voor vlees of vis, of in chutney, marmelade of thee.

Maak deze kaneelfritters met mandarijn-karamelsaus!

1 Mandarijnen horen bij de citrusfamilie.
In de Romeinse tijd kwam de mandarijn van China naar Italië.

2. Een mandarijn is rijp op het moment dat de schil oranje is. De meeste mandarijnen worden met de hand geplukt als ze nog groen zijn. Op transport krijgen ze onder invloed van koelere temperaturen dan alsnog hun oranje kleur.

3. Twee mandarijnen staat gelijk aan 1 stuk fruit. Mandarijnen zitten bomvol vitamine C, nog meer dan sinaasappels.

4. Bewaar mandarijnen liever niet in de koelkast. Op een koele (12-15°C), donkere plaats zijn ze tot ± 10 dagen houdbaar.

5. Er zijn veel soorten mandarijnen, waarvan clementines (zoet) en de satsuma’s (lichtzuur) de bekendste zijn.

6. Nederlanders eten gemiddeld 4 kilo mandarijnen per jaar en de consumptie stijgt nog steeds gestaag.

7. Mandarijnbomen gedijen in een warm klimaat: rond de Middellandse Zee, het zuiden van de VS, Brazilië, Guinea en het Midden-Oosten.

8. De mandarijnboom blijft het hele jaar door groen en kan tot wel 8 meter hoog worden. De bladeren zijn glanzend en langwerpig en de bloemen zeer geurig.

9. Maal gedroogde schil van een biologische mandarijn tot poeder. Super om zelf kruidenmengsels (rub) mee te
maken of zoete of hartige gerechten mee op te peppen.

STAP 1 Verwarm de oven voor op 120ºC. Boen de (bio)mandarijnen goed schoon en pel zo groot mogelijke stukken van de schil.
STAP 2 Schraap voorzichtig met een scherp mes de witte binnenkant van de schil.
STAP 3 Leg de mandarijnschillen op een met bakpapier beklede bakplaat en droog ze 1 uur in het midden van de oven.

10. Waar komt de naam vandaan? Aannemelijk is dat de hoogste Chinese staatsambtenaren – Mandarijnen – er iets mee te maken hebben. De vrucht werd gezien als een product voor de elite en daardoor vergeleken met de Mandarijnen. • Diezelfde Mandarijnen zouden er gek op zijn geweest, vandaar dat de vrucht naar hen is genoemd. • Ook werd gezegd dat Mandarijnen ze traditioneel cadeau kregen of dat hun hoofddeksels op de vrucht leken. • Weer anderen zijn ervan overtuigd dat de mandarijn haar naam dankt aan het eiland Mandara, het huidige Mauritius.

RECEPTEN ALISON ADAMS FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING MICHELLE NOERIANTO BEREIDING LUCY BUSUTILL BEWERKING MINTA NICOLAÏ

gezond verstandMeer delicious. recepten ontvangen? Bestel nummer 5 van delicious. hier in onze webshop. Bestel vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd.

 

mandarijn-geheimen