oranje wafels met sabayon en oranjebitter

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het is bijna weer zover: Koningsdag! Of je nu een rondje vrijmarkt gaat doen, naar een festival gaat of lekker binnen blijft; deze oranje wafels met sabayon en oranjebitter zijn altijd leuk om te maken. 

Ook lekker: sinaasappelcake met jeneverfrosting

oranje wafels met sabayon en oranjebitter

Benodigdheden voor 10 grote of ± 20 kleintjes

250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 tl bakpoeder, gezeefd
1 tl kaneel
50 g witte basterdsuiker
4 eieren
100 g boter + extra om in te vetten
200 ml melk

salade
4 sinaasappels (of ander oranjefruit)
1 mango

sabayon
150 ml oranjebitter
4 eierdooiers
20 g suiker

ook nodig: wafelijzer of wafelbakapparaat*

Meng voor de wafels het bakmeel, bakpoeder, 1 theelepel zout, kaneel en suiker in een kom. Breek de eieren erboven en roer alles tot een dik, klontvrij beslag. Smelt de boter in een steelpan en giet de melk erbij zodra de boter is gesmolten. Verdun het beslag al roerend met het lauwe melkmengsel tot het redelijk vloeibaar is.

Vet het wafelijzer in met een beetje boter (alleen vóór de eerste keer bakken). Vul het wafelijzer met een flinke opscheplepel beslag en bak de wafel in een paar min. goudbruin en gaar boven vuur. Gebruik je een wafelapparaat? Volg dan de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Voor grote wafels heb je wel 1½ juslepel per wafel nodig, voor kleintjes ongeveer ¾ juslepel. Roer het beslag telkens even door voor het vullen van het ijzer of apparaat.

Schil voor de salade de sinaasappels zo dik dat het witte vlies meekomt met de schil. Snijd de partjes tussen de binnenste vliesjes weg. Snijd de mango in mooie stukjes en meng met de sinaasappel.

Meng voor de sabayon de oranjebitter, eierdooiers en suiker in een steelpan. Zet de steelpan op laagste vuur en blijf met een garde lucht in het mengsel slaan tot de eierdooiers beginnen te stollen. Dit gaat het best door met de garde een snelle beweging te maken waarmee een 8 wordt geschreven over de hele bodem van de pan. Pas op dat het niet kookt.

Serveer de wafels warm met wat van de sinaasappel-mangosalade en schep er een lekkere dot sabayon op.

* Er zijn verschillende soorten wafelapparaten te koop. Wij gebruiken er een voor Belgische wafels, die vrij groot, dik en rechthoekig zijn, maar je kunt ook de apparaten gebruiken waarin je kleinere dunnere hartvormige wafels bakt. Je kunt ook bakken in een wafelijzer, soms nog te koop bij keukenspeciaalzaken of op de vrijmarkt/rommelmarkt. Hiervoor heb je een gaspit nodig.

Bereiden ± 45 min.

RECEPT & INLEIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING BART STUART

oranje wafels oranje bitter - delicious