mmm… mandarijn

Zodra je h’m pelt, komt het rijke, zoete aroma je al tegemoet. Sappig en zacht is zijn vruchtvlees, friszoet zijn smaak. De citrus reticulata oftewel mandarijn komt oorspronkelijk uit China. Het merendeel komt tegenwoordig echter uit Spanje. Vanaf het najaar tot het begin van de winter is de grootste aanvoer.

De clementine met zijn fijne schil en vruchtvlees zonder pitjes is de populairste mandarijn. Naast de clementine bestaan er nog tal van mandarijnsoorten, zowel gekweekte als wilde, met en zonder pitten en in alle maten. Mandarijn is een verzamelnaam en kan grofweg in vier categorieën worden ingedeeld. Naast de gewone mandarijn met onder andere de clementine, is er de mediterrane mandarijn, de kingmandarijn en de satsuma. Dat een dergelijke naam snel verwarring schept moge duidelijk zijn: de mediterrane mandarijn komt dan wel vooral uit het gebied rondom de Middellandse zee, ook in Australië en Zuid-Afrika groeien mediterrane mandarijnrassen. En satsuma omvat opmerkelijk genoeg niet alleen Japanse rassen maar ook de Italiaanse sicilia-, Spaanse planellina- en Marokkaanse marrakech-mandarijn.

Mandarijnen bewaar je het beste op een koele plek, zo zijn ze zeker 1 week houdbaar. Partjes mandarijn eet we vaak zo uit de hand, minstens zo lekker zijn ze in een hoofdgerecht en als garnering voor voor- en nagerechten. De aromatische mandarijnzestes trek of rasp je van de oranje schil van de citrusvrucht. Ze zijn heerlijk in dressings, marinades, stoofgerechten, kruidenbuiltjes en over vers fruitsalades met romige zuivel of verse kaas en wat versgemalen rode chilipeper. Ook gekonfijt zijn de mandarijnzestes favoriet bij menige patissier, helemaal in deze zoete sinterklaastijd.
Nice to know is dat mandarijnen calcium bevatten die beter wordt opgenomen dan de calcium uit melk.

 

dronken mandarijntjes

voor 1 flinke pot

6 mandarijnen
750 ml mandarijnenlikeur, cognac, whisky of grappa
evt. vanille- of kaneelstokje, kruidnagels, laurierblad, rode peper

Pel de mandarijnen maar laat de partjes aan elkaar zitten. Doe de mandarijnen in een schone (weck)pot en schenk er de alcohol over tot de mandarijnen volledig bedekt zijn. Steek er eventueel een smaakmaker als vanille, kaneel, kruidnagel, laurier of rode peper in en sluit de pot. Zet de mandarijnen 3-4 dagen op een koele, donkere plek om te marineren. Dronken mandarijntjes met wat sap doen het goed in trifles, bij chocolademousse, of met een lepel lobbige verse room.