4x pasta anders

Ga er maar gerust van uit dat Italianen als de besten weten hoe je pasta combineert met saus en doe er je voordeel mee. Maak carbonara bijvoorbeeld eens met bucatini en proef hoe ultiem linguine combineert met van alles uit zee.

Linguine met pancetta, salie en kastanjes!

BUCATINI
VORM Als dikke spaghetti, maar dan hol van binnen.
MEER WETEN Bucatini komt uit midden- Italië en werd oorspronkelijk gemaakt door pastadeeg over een glad stokje te rollen zodat de pasta van binnen hol bleef.
PROBEREN OMDAT… bucatini stevig en zwaar is. Eet het met een saus als carbonara of amatriciana (volle tomatensaus met spek) en je ontdekt dat bucatini en stevige vleessaus een match made in heaven is. Zie recept
bucatini met varkensvleessaus, pag. 84 delicious 6-2016.

ORECCHIETTE
VORM Klein, rond en plat met een welving in het midden als kleine oren, vandaar de naam oortjespasta.
MEER WETEN Orecchiette komt uit Puglia, waar het nog veel thuis gemaakt wordt.
PROBEREN OMDAT… Puglia veel groenten levert en de orecchiette-vorm nu net bijzonder geschikt is om groentesaus met structuur op te lepelen. Beroemd zijn de combinaties met zachtjes in olijfolie gegaarde broccoli, raapstelen, bloemkool en cavolo nero, met ansjovis, knoflook en pepertjes als smaakmakers.

LINGUINE
VORM Lang en plat als tagliatelle, maar de linten zijn smaller en iets dikker.
MEER WETEN Linguine komt uit Ligurië, aan de kust. En zoals dat gaat in Italië wordt pasta geserveerd met ingrediënten uit de regio. Van alles uit zee dus, in dit geval.
PROBEREN OMDAT… Ligurianen begrijpen dat stevige, maar dunne pasta licht aanvoelt en daarom perfect past bij vis, schelp- en schaaldieren (venusschelpen!). En ook bij saus op basis van olie en verse ingrediënten als pesto, aglio, olio e peperoncino (knoflook, olijfolie en rode peper).

TROFIE
VORM Korte, met de hand gerolde, kronkelige pasta.
MEER WETEN Trofie komt ook uit Ligurië. Het verhaal gaat dat Liguriaanse vrouwen aan het eind van de dag in de haven samenkwamen met een kom deeg en een stoel en pasta rolden over de zijkant van hun benen tot hun mannen van zee terugkwamen. Vandaar de bijnaam: sexy pasta.
PROBEREN OMDAT… trofie een bijzonder mondgevoel geeft; de vormpjes zijn stevig en wat wriemelig in de mond. Aan de spiraalvorm kleeft lekker veel saus. Trofie is gemáákt voor z’n Liguriaanse metgezel: verse pesto.

PRODUCTIE EN TEKST SUZANNE THE, MERIJN TOL (PIZZADEEG) BEELDREDACTIE CARLA HAPPEE FOTOGRAFIE ISTOCK E.A.

cover 06-2016Meer delicious. recepten ontvangen? Bestel nummer 6 van delicious. hier in onze webshop. Bestel vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd.

4x pasta anders