kip waanzinnig krokant bakken: zo doe je dat

Op z’n Amerikaans met rokerige barbecuesaus, Japanse tori kare age met zoutige sojadip of Koreaanse dakgangjeong met sticky glazuur. In Amerika en Azië komt kip superkrokant op tafel! Zo kun je zelf kip krokant bakken.

Culinair redacteur Dosia Brewer deelt haar culi-creativiteit en tips & tricks voor in de keuken.

Kip krokant bakken in de pan

Hoe graag je dat misschien ook zou willen, je kunt geen supercrunchy kip krijgen zonder een flinke laag olie. De hete olie zorgt dat het vocht uit het korstje van de kip stoom wordt.

Dat zijn de bubbeltjes in het vet die je omhoog ziet stijgen als je frituurt. Omdat de kip helemaal wordt omhuld door het hete vet krijgt het rondom een egaalbruin en knapperig korstje.

Welke delen van de kip kun je frituren?

Drumsticks, kipdijen met been, kipdijfilet, kipfilet en kippenvleugels zijn heel geschikt om lekker crunchy te bakken in de frituur. Het donkere vlees van de poten (drum-sticks en kipdij) zal – omdat het vetter is –vanbinnen malser blijven. Een hele bout is minder geschikt om te frituren omdat de binnenkant niet goed gaar wordt in de relatief korte baktijd.

Kip paneren

Een laagje om de kip beschermt het vlees tegen uitdrogen. Mooi meegenomen: dat laagje geeft de kip tijdens het bakken meteen een extra bruin kleurtje en heel veel crunch. Er zijn twee manieren waarop je dat kunt doen.

Je kunt kip bestuiven meteen dun laagje zetmeel, bijvoorbeeld bloem, maizena of aardappelzetmeel. Maar je kunt de kip ook door een laagje beslag wentelen, zo breng je een extra laagje aan. Bestuiven met zetmeel geeft een subtieler effect.

Gebruik je beslag, dep dan eerst het kippenvlees goed droog. Haal het dan door wat bloem en dan pas door het beslag. Zo blijft het beslag beter plakken. Wil je het subtieler? Bestuif dan het kipvlees voor het bakken met een laagje zetmeel. Zetmeel zonder gluten als maizena, aardappel-zetmeel of rijstmeel zorgen voor een knapperiger korstje dan bloem.

Kipschnitzel met kappertjes-peterseliesaus
Joris Bijdendijk gaat voor 'oomph' in zijn gerechten. Ofwel: vitaliteit in een gerecht, de punch. Deze kipschnitzel met kappertjes is daar een goed voorbeeld van.
Oh, en een tip: Verkruimel eventueel nog wat feta over de salade.
naar recept
kipschnitzel joris bijdendijk
vega-kipbowl (katsu) met soja-gembermayo
Deze vega-kipbowl is geïnspireerd op het Japanse gerecht kip katsu, waarbij de kip wordt gepaneerd met panko. Panko is wat grover dan ander paneermeel, waardoor de schnitzel heerlijk krokant wordt. Janneke maakt haar vega versie. Smullen!
Maak ook eens: vegan ossobuco
naar recept
pokebowl kip vega kipbowl met soja-gembermayo

Kip twee keer frituren

Net als bij friet is twee keer frituren de beste manier om kip extra krokant én lekker mals te krijgen. Frituur de eerste keer kip op lage temperatuur. Zo gaart-ie goed en begint er al een korstje te vormen. Tijdens deze bakbeurt wordt, door de grote hoeveelheid ontsnappende stoom, het korstje nog niet heel knapperig.

Laat na de eerste bakbeurt de kip een paar minuten uitlekken en afkoelen op een rooster. De vleessappen zullen zich gelijkmatiger verdelen over de kip en zo wordt het vlees sappiger. De kip koelt af en zal dus in de tweede bakronde niet te gaar worden. Bij de tweede keer frituren op hogere temperatuur bak je het laatste vocht uit het korstje en krijg je niet alleen een ultra-knapperig resultaat maar ook lekker mals kippenvlees.

Kip krokant bakken in de airfryer

Wil je liever minder olie gebruiken, dan is een airfryer de beste optie. Spray of bekwast de kip rondom met olie en bak op 200°C in 15-20 minuten of tot het vlees crispy is. Bak niet te veel stukjes tegelijk en draai halverwege.

low-carb kipschnitzels met krokante uitjes en Aziatische koolsla
Zelf schnitzels maken is heel makkelijk en ze zijn zoveel lekkerder dan de kant-en-klare versies! Door de kip eerst in karnemelk te marineren vang je twee vliegen in één klap: ten eerste wordt het vlees zachter door het vet en zuur in de zuivelmarinade, en ten tweede voorkomt de karnemelk dat de kip uitdroogt.
naar recept
kip krokant bakken kipschnitzel low carb

Bekijk ook: 27x krokante hapjes om van te watertanden

kip krokant bakken kipschnitzel low carb
RECEPTEN, STYLING, BEREIDING: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY.