Naast zwarte peper wordt kaneel (officiële naam: cinnamomum zeylanicum) waarschijnlijk het meest gebruikt in onze keuken. Hoog tijd dus dat we er meer over te weten komen. Want waar komt het vandaan, is het gezond en waar gebruik je het voor?
De oorsprong van deze specerij ligt op Sri Lanka, voormalige Ceylon. Tot de 18e eeuw hadden de Portugezen het monopolie in de kaneelproductie.
Vanaf die tijd verspreidden ook Hollanders en Engelsen het naar omliggende streken als India, Indonesië en de Seychellen.
Nog meer spice? 20 specerijen die iedere thuiskok nodig heeft
Groei, oogst en bewaren
Een kaneelboom kan wel 15 meter hoog worden, maar voor de oogst van de beste kwaliteit wordt de bast van de zaailingen en heel jonge boompjes gebruikt. In de regentijd worden ze gekapt, dan is de schors zacht en makkelijk te verwijderen.
Daarna wordt het binnenste dunne schors in stukken van zo’n 1 meter eraf gehaald en in de schaduw gedroogd. Bewaar de stukjes schors (de stokjes dus) donker, luchtdicht en droog. Poeder houdt zijn aroma ongeveer een jaar, stokjes zelfs 3 jaar.
Hoe smaakt kaneel?
Goede kwaliteit kaneel, zoals de kaneel van Sri Lanka, heeft een heerlijke, bloemige, zoet-kruidige, geur. De smaak is intens, licht zoet, delicaat en bloemig. Hoe lichter de kleur van de stokjes en het poeder, hoe beter de kwaliteit.
Cassia, het broertje van kaneel, is een goedkopere, grotere, grovere versie met een wat scherpere smaak en geur, minder aromatisch en minder zoet.
Combineer kaneel met…
Een beetje over je koffie of chocolademelk, een schepje door de appels in een appeltaart: hoe Hollands wil je het hebben?
In andere culturen wordt de specerij niet alleen in zoete gerechten gebruikt. In de b’stilla (Marokkaanse filopastei van duif of kip), tagines met lamvlees, Griekse moussaka, in rijstgerechten als pilaf en ook in Indiase chutney gaat kaneel. Het is ook onderdeel van veel specerijenmengsels als onze koek- en/of speculaaskruiden, Marokkaanse ras el hanout, Chinees vijfkruidenpoeder, Indiase massaman currypaste en ook aleppoblend.
In Mexico (de grootste kaneelimporteur) aromatiseren ze koffie en chocoladedrank met kaneel en op wintervakantie drink je glühwein of bisschopswijn met kaneel.
Is kaneel gezond?
Chinezen zweren al duizenden jaren bij de heilzame werking van kaneel. De euganol (essentiële olie) in de specerij heeft veel goede eigenschappen. Neem wat als het buiten koud is om jezelf te verwarmen.
Omdat het je bloedsuikerspiegel reguleert, is het een prachtcombi met suiker, zoals in appeltaart bijvoorbeeld. Het werkt antiviraal en antibacterieel en stimuleert de doorbloeding. En het versterkt je immuunsysteem. Zeker deze winter is kaneel in je gerechten dus een aanrader.
Hartige gerechten met kaneel
![Diamanthaas met kaneel-venkeljus en truffel-aligot](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2024/01/Diamanthaas-met-kaneel-venkeljus-en-truffel-aligot_preview-500x500.jpg)
![gestoofd lamsvlees met pruimen](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2018/08/gestoofd-lamsvlees-pruimen-saffraan-kaneel-_1_-1-1-300x300.jpg)
![](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2022/12/filopastei-kerstbrunch-500x500.jpg)
![Tafelzuur met anijs & kaneel](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2023/03/Tafelzuur-met-anijs-kaneel-©David-Japy-500x500.jpg)
Kruidig zoet met specerijen
![Mandarijnenmimosa met kaneel](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2021/11/Mandarijnenmimosa-met-kaneel-500x500.jpg)
![kaneel-laagjestaart](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2022/11/Kersttaarten-022_1545-2-500x500.jpg)
![pavlova met kaneelroom en cranberry-saus](https://deliciousmagazine.nl/app/uploads/2023/12/10b-af_preview-500x500.jpg)