doe dit níet met je chopsticks (als je de Japanse beleefdheidsregels wil volgen)

Vind je het leuk om iets te leren over de Japanse (beleefdheids-)regels voor het gebruik van chopsticks (hashi in het Japans)? Er zijn nogal wat taboes.

Hoe houd je chopsticks vast?

Wil je netjes kunnen eten, dan wil je chopsticks op de correcte manier vasthouden. Begin met het plaatsen van één chopstick tussen je duim en wijsvinger en laat hem rusten op je middelvinger. Leg het tweede eetstokje neer over de lengte van je wijsvinger. Zorg ervoor dat beide chopsticks stevig vastzitten, maar ook voldoende flexibel zijn om eten op te kunnen pakken. Oefening baart kunst! Zie ook de foto hieronder.

chopsticks vasthouden regels

Wat je vooral niet wil doen met je chopsticks volgens Japans gebruik:

hashi watashi*

Neem met je stokjes geen voedsel aan van de stokjes van een ander (en geef zelf ook geen voedsel op die manier door).

utsuri hashi

Raak met je stokjes geen voedsel aan dat je niet gaat opeten.

sashi hashi

Wijs niet naar iemand met je stokjes.

yose hashi

Verplaats geen kommen of bijvoorbeeld glazen door er met je stokjes tegen te duwen.

yoko hashi

Gebruik je chopsticks niet als een lepel (vanuit een kom, zoals de chinezen wel doen).

sashi hashi

Prik geen voedsel aan je stokjes om het er vervolgens vanaf te eten.

nigiri hashi

Pak geen glazen of kommen op terwijl je tegelijkertijd chopsticks in je hand hebt.

watashi hashi*

Leg je stokjes niet op je glas of rijstkom, maar horizontaal voor je bord op de chopsticklegger. Met verticaal neergelegde stokjes verwijs je naar de dood (in China is het wél gebruikelijk de stokjes verticaal neer te leggen).

*Deze woorden worden in het Japans hetzelfde geschreven, maar anders uitgesproken.


Hoe doop je sushi in sojasaus?

Het is niet de bedoeling dat je de (nigiri-)sushi met de rijstkant onder in de sojasaus doopt. Logisch eigenlijk, want dan blijft er vaak rijst achter in de sojasaus. Nee, je kantelt je sushi (leg hem op zijn zij) en doopt ‘m dan kort in de sojasaus. Ook maki’s (sushirollen) dompel je niet met de ‘open onderkant’ in de saus, maar houd je een beetje schuin.

Wel of geen extra wasabi aan sojasaus toevoegen?

Nog een weetje, laat extra wasabi bij sushi achterwege. De chef heeft als het goed is al precies de goede hoeveelheid wasabi gebruikt. Bij sashimi daarentegen voeg je wél zelf wasabi toe. Je tipt een beetje op de vis, of roert een beetje door de sojasaus.

Lees ook: in Rotterdam? Ga zeker langs deze Japanse deli

katsudon met kip
Een krokante kipschnitzel maar dan op z'n Japans, gepaneerd met panko. Serveer in een ruime kom met warme rijst en een lekkere, frisse coleslaw.
In Rotterdam? Ga zeker langs deze Japanse deli
naar recept
katsudon met kip
udonnoedels met miso-gehakt
De Japanse keuken ken je vast van kunstig gemaakte sushi en superverfijnde gerechten. Maar thuis eten Japanners, net als wij, graag snel en simpel. We delen een van onze favoriete klassiekers: udonnoedels met gehakt.
Kook de udonnoedels beetgaar en bak de spiegeleieren kort, zodat de dooiers een beetje vloeibaar blijven, en roer de dooiers door het gehakt.
In Rotterdam? Ga zeker langs deze Japanse deli
naar recept
udonnoedels met miso-gehakt
ramen met japanse omelet & chili-crispolie
FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS | STYLING: MAAIKE KOORMAN | BEREIDING: JESSICA LEK | SERVIES: KERAMIEK KANTOOR