Je kent ‘m vast wel: het klassieke Italiaanse hapje van geroosterd brood met tomaat, knoflook en basilicum. Maar als hobbykok kun je deze basic verheffen tot iets bijzonders. Met de feestdagen voor de deur roepen wij: molto bene! Een paar ideeën voor een top‑variant op bruschetta met tomaat.
1. De basis
Allereerst: het brood. Kies iets stevigs, liefst zuurdesem of rustiek landbrood met een knapperige korst. Snijd plakken van circa 1 cm dik. Dunner zorg ervoor dat alles eraf valt tijdens het eten, dikker zorgt ervoor dat het lijkt alsof je aan de lunch zit.
Rooster of gril de sneetjes met wat goede extra vergine olijfolie totdat ze goudbruin en knapperig zijn, maar niet té krokant. Wrijf na het roosteren direct een halve knoflookteen over de warme korst.
2. De tomaat
We said it once, and we’ll say it again: een gerecht valt of staat bij de kwaliteit van je ingredienten. Dat geldt helemaal bij een bruschetta met tomaat. Zo’n waterig exemplaar van de supermarkt, daar wordt niemand blij van. Ga voor rijpe, stevige tomaten met veel vruchtvlees.
Je kunt ervoor kiezen om de tomaten te ontvellen. In dat geval kerf je een kruisje in de onderkant, dompel je ze 10 tot 20 seconden in kokend water en schrik je de tomaten in ijswater en verwijder je het vel. Verwijder de zaadlijsten, want deze zorgen er vaak voor dat je topping te nat wordt (en je bruschetta té zompig). Snijd de tomaat in kleine blokjes en breng ze op smaak met olijfolie, zeezout, zwarte peper en fijngehakte basilicum.
Recepten voor bruschetta met tomaat
Zin om een stapje verder te gaan met deze classico? Hieronder vind je een paar recepten die je vast op weg helpen.
Bruschetta met tomaat
Uitgebreid koken op een warme dag? Deze bruschetta met kort gebakken halloumi en mediterrane salsa is in no time klaar.
naar receptBruschetta is zo'n heerlijke Italiaanse klassieker, en je kunt er alle kanten mee op! Dit keer maken wij 'm met snelle visstoof.
naar receptHeerlijk krokant gegrild rogge-zuurdesembrood met zacht gekookte artisjok. Start je diner met een knaller of serveer op een groot bord tijdens een borrel.
naar receptMet andere ingrediënten
Alleen maar blije gezichten aan tafel als je deze broodjes, knapperig geroosterd, met sappig, zoete paprika op tafel zet. Een beter voorafje is er eigenlijk niet.
naar receptBegin je bbq-feest met een steengoed Italiaans hapje: knapperige bruschetta met gegrilde courgetteplakjes, mozzarella, munt en chili. Je hoeft niets voor te bereiden – maak ze gewoon à la minute zodra het vuur heet genoeg is.
naar receptDeze vegan bruschetta met paddenstoelen is hét perfecte hapje voor elke gelegenheid. Of je nu borrelt met vrienden of een doordeweekse maaltijd net dat beetje extra wilt geven, dit recept staat in 20 minuten op tafel.
naar receptEen kleine twist op de Siciliaanse smaken waar Julie zo van houdt: zoet, zout en de nectarines van de grill geven het net dat extra zomersmoel.
naar receptMochten er nog geen verse Nederlandse tuinbonen zijn, dan zijn de frisgroene bonen uit de diepvries een goed alternatief voor deze Toscaanse antipasto.
naar receptEen bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn. Jamie: 'Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!'Maak deze verrukkelijke pepersteak als hoofdgerecht.
naar receptBekijk ook: stressloos etentje? zo kun je bruschetta vooraf al maken








