de avocado: boter uit het bos

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Boter uit het bos, zo werd de peervormige vrucht door de Spanjaarden genoemd toen ze ‘m ontdekten in Zuid-Amerika. Boterzacht is het vruchtvlees dan ook ten voeten uit. Geen andere vrucht bevat zoveel (goede!) vetten, afhankelijk van de soort tot maar liefst 25%!

Tientallen avocadosoorten bestaan er, variërend van groen tot zwart en met geel tot groen vruchtvlees. De kleur van de schil zegt echter niets over de rijpheid: een rijpe avocado geeft licht mee wanneer je voorzichtig op de schil drukt. De kleinere Hass-avocado vormt een uitzondering, deze kleurt tijdens het rijpen wel naar diepgroen, haast zwart.

Avocado’s komen het hele jaar op de markt, zowel onrijp als eetrijp. Een onrijpe avocado kun je gerust kopen, want de vrucht rijpt prima na op kamertemperatuur. Door de onrijpe avocado in een open zak met een rijpe banaan of appel te stoppen versnel je het rijpingsproces. Een rijpe avocado bewaar je het beste op een koele plek, buiten de koelkast!

Snijd de avocado rond de pit in en draai de helften tegengesteld van elkaar los. Wip de pit eruit en schil de helften. Nu kun je het vruchtvlees in blokjes of repen snijden, prakken of pureren. Besprenkel het vruchtvlees meteen met citroen- of limoensap zodat het zijn frisse kleur houdt. De zachtromige avocado doet het goed in veel gerechten. Van salades, soepen en gerechten met kip, vlees en vis tot zelfs nagerechten (ijs!). Het meest bekend is misschien nog wel de Mexicaanse dip guacamole, van geprakte of gepureerde avocado. In de supermarkt, bij de groenteboer, op de markt en bij delicatessenwinkels zijn prima guacamoles te koop, maar de lekkerste komt minstens zo snel en simpel uit je eigen keuken. Houd je van een fijne, zijdezachte structuur maak ‘m dan met de staafmixer. Voor een grovere dip prak je het vruchtvlees met een vork.

Guacamole, voor 4 personen

2 rijpe avocado’s
1 limoen
2 el zure room
naar eigen smaak: blokjes tomaat, fijngesnipperde sjalot, rode peper of tabasco en versgehakte koriander of munt

Halveer de avocado’s en draai de helften tegengesteld van elkaar. Verwijder de pit, schil de helften en snijd het vruchtvlees in stukken. Of schep het vruchtvlees voorzichtig met een lepel uit de schillen en besprenkel de binnenkant van de schillen met limoensap zodat je ze als kommetje kunt gebruiken. Besprenkel ook het vruchtvlees met limoensap zodat het z’n groene kleur houdt. Pureer het avocadovlees met een staafmixer of prak het met een vork. Voeg de zure room toe en maak je favoriete guacamole af met blokjes tomaat, sjalot, rode peper of tabasco en/of verse kruiden.

Schep de guacamole in de uitgeholde schillen of een kom. De guacamole kun je meteen serveren, of bewaar ‘m goed afgedekt in de koelkast. Steek er de pit in, ook dit zorgt dat de dip zijn frisgroene kleur beter houdt.

Geef er maïschips bij om te dippen, of smeer de avocadodip op een sandwich met gerookte kip, tomaat en verse koriander of munt.

guacamole-delicious