poffertjes met geitenkaas, zalm en hangop

Kippensoep, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: poffertjes met geitenkaas en bieslookolie.

Geitenkaaspoffertjes met zalm, hangop en bieslookolie

voorgerecht | 6 personen
Begin liefst al de avond ervoor, zodat de hangop tijd heeft om uit te lekken.

500 ml boeren yoghurt
½ bosje bieslook, grof gesneden
150 ml olijfolie extra vierge
100 g bloem
75 g boekweitmeel
1 tl bakpoeder, gezeefd
200 ml melk
2 eieren
150 g oude geitenkaas, geraspt
½ tl karwijzaad, fijngemalen
50 g boter, gesmolten
6 plakken gerookte zalm
rasp van 1 (bio) citroen
bieslookcress om te garneren
ook nodig: poffertjespan*

Wijntip: Catena Chardonnay Tupungato. Zeer aromatisch en lekker vol van smaak, boter, ananas, gele appel en citrus in de afdronk.

Schep voor de hangop de yoghurt op een schone natte theedoek in een vergiet en  zet deze bovenop een diepe kom. Laat de yoghurt op een koele plek 8 uur uitlekken.

Maal voor de bieslookolie de bieslook met de olie fijn in een kleine keukenmachine en schenk door een fijne zeef zodat je een heldergroene olie krijgt. Zet apart.

Meng de bloem, het boekweitmeel en bakpoeder met een snuf zout in een kom. Schenk de melk er beetje bij beetje bij en meng goed. Voeg één voor één de eieren toe en klop tot een glad beslag. Meng de geiten- kaas en het fijngemalen karwijzaad erdoor en giet het beslag over in een schenkkan.

Verhit de poffertjespan voor. Kwast de holtes van de poffertjespan in met een beetje gesmolten boter. Roer telkens voordat je het beslag in de pan giet het beslag door. Giet de holtes van de poffertjespan voor driekwart vol en bak de geitenkaaspoffertjes in ± 8 min. goudbruin en gaar. Keer ze halverwege als de randjes goudbruin worden. Houd warm en bak zo de rest van de poffertjes.

Snijd de zalm in lange, dunne plakken en vorm er losse roosjes van.

Breng de hangop op smaak met de citroen- rasp, zout en peper. Bestrijk de borden met een laagje hangop en sprenkel er bieslookolie over. Leg op elk bord 6 poffertjes. Leg de zalmroosjes ertussen en schep her en der nog kleine toefjes van de hangop op het gerecht. Sprenkel er nog wat bieslookolie over en garneer met de bieslookcress.

* De garing van de poffertjes is afhankelijk van het soort poffertjespan dat je gebruikt: met antiaanbaklaag (gas) of van gietijzer (elektrisch, keramisch of inductie). Laat een gietijzeren pan eerst goed heet worden en vet hem voor elke portie die je bakt opnieuw in.

Bereiden ± 40 min. / uitlekken hangop ± 8 uur.

FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN  RECEPTEN DOSIA BREWER, MINTA NICOLAÏ, BAS ROBBEN, TRUDELIES SCHOUTEN, MERIJN TOL

poffertjes-delicious