In samenwerking met aubergine.nl
Nederlanders houden van aubergine. Geloof je ons niet? De cijfers liegen er niet om. In 2024 is de verkoop van aubergines in de supermarkt met 33 procent gestegen ten opzicht van 2019, zo blijkt uit data van Circana. En ja, wij zijn zéker een van de vele fans.
Niet alleen chefs en foodies zijn aan boord, ook de thuiskoks weten de aubergine steeds beter te vinden. De opmars begon tijdens de corona-pandemie. In die tijd gingen we meer zelf koken en experimenteren met nieuwe smaken en ingrediënten in de keuken. In 2020 – het corona-jaar – steeg de verkoop met 27 procent. Die trend lijkt blijvend.
Culinair journalist bij Het Parool, Mara Grimm, zag de liefde voor aubergine-trend al aankomen. Zij schreef eerder: Nu de avocado lang en breed op zijn retour is (…) is het tijd voor een duurzamer alternatief.” “De aubergine is rijk aan umami en zeer veelzijdig en is daarom de gedroomde vleesvervanger.”
Verspakket
Dat aubergine zo populair is, komt ook door het verspakket. In 2023 verdubbelde het aantal verkochte kilo’s aubergine in verspakketten ten opzichte van het jaar ervoor. Al die pakketten met onder andere Indiase tikka masala en Griekse moussaka tellen dan toch op.
Gezond
De groente wordt vooral gegeten voor jonge mensen en tweeverdieners met interesse in gezondheid en variatie, zo blijkt uit consumentenonderzoek van YouGov. Aubergine bevat opvallende veel vezels en is mede daarom zo gezond. Met 5,8 gram vezels per stuk is dat een stuk meer dan veel andere groenten.
Daarnaast bevat aubergine veel plantaardig eiwit (2,9 gram per stuk). Hij bevat vitamine C en antioxidanten. Plus, het is een bron van vitamine K, vitamine B6, thiamine, niacine, magnesium, mangaan, fosfor, koper, vezels, foliumzuur en kalium (bron: Voedingscentrum.nl)
Onze favoriete recepten met aubergine
Gek op aubergine? Geef kippendijen met aubergines in de oven een mooi krokant laagje van kruidenpangrattato met oregano en knoflook.
naar receptOp Sicilië is dit dé vegetarisch pasta. Zachte blokjes aubergine worden door de tomatensaus gehusseld samen met versgeraspte ricotta salata. Met Maud Moody en Leonardo Pacenti van Toscanini als leermeesters, maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf.
naar receptJulie bedacht dit simpele en snelle recept voor zalm met aubergine. En mocht je van een beetje pit houden… Dit recept is ook lekker met extra srirachasaus over de zalm.En nog een tip: ook lekker met een schijfje limoen en wat verse koriander.
naar receptHet geheim zit 'm in de combi van specerijen en vooral de geur en smaak van vers kerrieblad is onmisbaar.
naar receptMerijn: 'Foul, hummus en fatteh zijn de motoren van Beiroet. Verrukkelijk semi-street-food, goedkoop, gezond en heerlijk.'
naar receptHet liefst maak je de rolletjes thuis, het is niet zo’n fijn buitenklusje.
naar receptDit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
naar receptDeze knapperige tarte flambée met aubergine & burrata ziet er niet alleen prachtig uit, hij smaakt ook heerlijk!
naar receptElke dag lekker eten, maar dan zonder uren in de keuken te staan en met minimale afwas? Alleen daarom al zijn we fan van Jamie’s nieuwste boek EEN, Simpel & lekker uit 1 pan! Jamie: ‘Ideaal voor doordeweeks, het staat vol gerechten waar mijn hele gezin gek op is.’ Deze hasselback-auberginetaart is niet alleen een plaatje: je hebt hem ook in een handomdraai gemaakt. Weinig afwas, veel smaak en een royale hoeveelheid groenten!
naar receptOld school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze pittige auberginekoekjes eens. Je weet niet wat je proeft!
naar receptTurkse gerechten hebben soms eigenaardige namen. Zo betekent karniyarik letterlijk ‘gespleten buik’. De buik van de aubergines worden gevuld met kruidig gehakt. Smaakt veel beter dan de naam doet vermoeden. Scroll naar beneden voor extra tips!
naar receptAubergine.nl is een initiatief van Nederlandse aubergine telers. Met de campagne ‘Aubergine. Lekker eigenwijs.’ inspireren ze consumenten om met de groente te koken.
Aubergine.nl is een campagne die medegefinancierd wordt door de Europese Unie, met als doel meer bekendheid te geven aan de veelzijdigheid en smaak van aubergine.










