fatteh met gehakt, aubergine & granaatappel van Merijn Tol

fatteh met gehakt, aubergine & granaatappel van Merijn Tol
RECEPTEN, BEREIDING MERIJN TOL FOTOGRAFIE TANYA TRABOULSI STYLING MAAIKE KOORMAN

Fatteh laat zich vertalen als ‘geplet of stukjes’ in het Arabisch, en komt in de hele Levant voor. Je bakt oud platbrood heerlijk knapperig en maakt er een soort hartige trifle van met aubergine, gehakt, yoghurt en tahina.

‘Het is natuurlijk zo’n gerecht om oud brood in op te maken op glorieuze gelaagde wijze’, aldus Merijn in haar nieuwsbrief. ‘En net als hummus is het stokoud’. Ze ziet iets interessants: fatteh lijkt in dezelfde groeicurve te zitten als hummus een decennium geleden. Steeds meer restaurants en horecaplekken serveren hun eigen versie. En met dit recept kun je het zelf ook proberen.

Fatteh is een laagjes gerecht met knapperig flatbread, gekookte peulvruchten (zoals kikkererwten), vlees of groenten, en een romige yoghurtsaus, vaak afgemaakt met tahina, kruiden en specerijen. De ‘natte’ ingrediënten schep je er pas op het allerlaatst door, want owee als het brood zompig wordt!

Dit gerecht draait namelijk helemaal om die verslavend lekkere textuur. Het is romig, knapperig, fris en hartig. Bij fatteh is het roosteren van het brood daarom een stap die je niet mag overslaan, zo voorkom je dat het brood de saus (of saladesappen) volledig opzuigt.

Fatteh met gehakt, aubergine & granaatappel van Merijn Tol uit Beiroet

aantal 4 | bijgerecht | | libanees |
Merijn: 'Foul, hummus en fatteh zijn de motoren van Beiroet. Verrukkelijk semi-street-food, goedkoop, gezond en heerlijk.'
Kooktijd1 uur
weken4 uur
Totale tijd5 uur

Ingrediënten

  • 300 g kikkererwten
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 flinke aubergine
  • olijfolie
  • 2 uien
  • 1 tl 7-spice*
  • 2 tl komijn
  • 300 g lamsgehakt
  • 4 el granaatappelmelasse
  • 2 flatbreads
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g Turkse of Griekse yoghurt
  • sap en rasp van 1 biocitroen
  • 3 el tahina
  • 4 el pijnboompitjes
  • 1 bosje peterselie
  • granaatappelpitjes
  • paprikapoeder

Instructies

  • Week de kikkererwten 3-4 uur met zout en 1 tl bakpoeder. Breng ze daarna in nieuw ruim water aan de kook met de rest van het bakpoeder en de kaneelstokjes. Kook tot ze heel zacht en ultragaar zijn in ruim 1 uur, afhankelijk van hoe oud de kikkererwten zijn. Je moet ze makkelijk stuk kunnen knijpen tussen je duim en vinger. Laat goed uitlekken.
  • Snijd de aubergine in grove blokjes. Bestrooi met zout. Verhit een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en bak de aubergine in porties goudbruin. Houd apart.
  • Snijd de uien in halve ringen. Verhit weer wat olijfolie en bak de uien zachtjes ± 10 min. Voeg de 7-spice en komijn toe. Voeg nu ook het vlees met wat zout toe. Zet het vuur hoger en roerbak 5 min. Voeg daarna de granaatappelmelasse toe en een scheutje water. Bak nog 10 min. tot het vocht weg is.
  • Scheur het flatbread in grove stukken. Hussel ze om met wat olie, zout en bak ze goudbruin in een hete oven. Rasp de knoflook fijn en meng door de yoghurt, met het citroensap en de -rasp en de tahina. Breng op smaak met zout. Bak de pijnboompitjes goudbruin in wat olie. Snijd de peterselie fijn.
  • Verdeel het grootste deel van het gebakken flatbread over kommen, schep er wat yoghurtsaus op, daarop het gehakt, de aubergine en de kikkererwten (bewaar 4 el kikkererwten), de rest van het brood, en daarna de rest van de yoghurtsaus. Bestrooi met de rest van de kikkererwten, pijnboompitjes, peterselie, wat granaatappelpitjes, een snufje paprikapoeder en wat komijn.

Voedingswaarde

calorieën: 640kcal
eiwit: 28g
vet: 42g
koolhydraten: 34g
auteur: delicious.
*7-spice is een mengsel van 7 specerijen: zwarte peper, piment, koriander, gember, witte peper, nootmuskaat en kruidnagel. Het is online te koop.
RECEPTEN, BEREIDING MERIJN TOL
FOTOGRAFIE TANYA TRABOULSI STYLING MAAIKE KOORMAN
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Zet ook deze freekeh met kippendijen en citrusyoghurt van Merijn op tafel.