Dat tikje bittere van lof, de pittige kaas, zoete peer plus de bite van pompoenpitcrunch… deze salade is een smaakexplosie!
Probeer ook eens de gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes!
salade van witlof, schapenkaas, peer, rozijnen en pompoenpitcrunch
voor- of bijgerecht (4 personen)
pompoenpitcrunch
2 el kokosolie
75 g pompoenpitten
2 tl garam masala
1½ el palmsuiker
½ tl zeezout
snufje gedroogde chilipeper
dressing
3 el rodewijnazijn
1 el scherpe mosterd
70 ml olijfolie
salade
50 g Californische rozijnen
150 ml PX sherry (zoete sherry)
1 doyenné du comice-peer, eetrijp
4 struikjes witlof, losgehaald, grote blaadjes gescheurd
125 g harde Hollandsche blauwschimmelkaas (schaap of geit), grof verkruimeld
VOORBEREIDEN
kan 1 dag van tevoren.
Verwarm voor de salade de rozijnen zachtjes 10 min. in de sherry. Laat in de stroperige sherry afkoelen. Zeef de rozijnen en bewaar de sherrysiroop.
Verwarm voor de crunch de kokosolie in een steelpan met dikke bodem. Bak de zaden en andere ingrediënten hierin rondom, al omscheppend, goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar tot serveren goed afgesloten.
Klop voor de dressing de azijn, mosterd en sherrysiroop in een kom tot een glad mengsel. Giet al kloppend in een dunne straal de olie erbij tot de dressing bindt. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar koel en afgesloten tot gebruik.
BEREIDEN
begin 10 min. van tevoren.
Schil de peer niet, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne repen. Verdeel de witlof, rozijnen, peer en kaas over een schaal en druppel de dressing erover. Bestrooi met de crunch en serveer direct.
Voorbereiden ± 20 min. / Bereiden ± 5 min.
RECEPTEN CULINAIRE REDACTIE DELICIOUS FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI FOODSTYLING EN STYLING JANNEKE PHILIPPI