Denk je aan een warme, herfstige maaltijd? Dan denk je aan een heerlijke stoofschotel. De klassiekers ken je inmiddels, dus het is tijd om je repertoire uit te breiden met nieuwe varianten. Wat dacht je van een pastinaakstoof, boterzachte varkenswangen of een nordic bonenstoof? Dit zijn 14 heerlijke stoofgerechten.
Stoven met vlees kan redelijk wat tijd vergen. Zit je minder ruim in de uren, of heb je gewoon veel trek? Stoof dan met groenten: net zo lekker maar sneller op tafel! Eerst de basics even doornemen voordat je van start gaat? Hier laten we het stap voor stap zien.
En erbij? Deze aardappel-pastinaakpuree met zure room is zalig!
14x heerlijke stoofgerechten
Gestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.Wil je een bijzondere aardappelpuree op tafel zetten? Bekijk dan deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter.
naar receptPulpo, oftewel inktvis, is misschien niet het meest voor de hand liggende ingrediënt. Maar laat je niet afschrikken door die tentakels want ze hebben een heerlijk smaak. Helemaal in combinatie met sherry, sinaasappel en amandelzout.Dit gerecht gaat goed samen met een frisse salade. Zoals deze salade van opperdoezer ronde, krombekbonen en groenten.
naar receptDol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten.
naar receptDeze hazenrendang zit bomvol specerijen als gember, kurkuma en laurier. Verwacht een ware smaak explosie zodra je deze pan op tafel zet. Neem er de tijd voor en stop er veel liefde in. Daar wordt hij extra lekker van. Nog meer zin in stoven? Bekijke deze varkenswangen in miso-sojasaus.
naar receptEen pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
naar receptDeze bonenstoof is niet alleen heel lekker, maar peulvruchten zijn goede vleesvervangers, ze belasten onze planeet veel minder en barsten bijna uit hun jas van gezondheid. Begin ruim van tevoren aan dit gerecht, dan treken de smaken goed in de kool.
naar receptDeze zoete stoofpot met sinaasappel en lekker veel specerijen smaakt heerlijk met roergebakken wilde spinazie of geroosterde peentjes.Stoofvlees zacht én sappig krijgen is echt een kunst. Hier geven we je een korte stoofcursus waarin we je voorzien van allerlei stooftechnieken.
naar receptDeze gestoofde varkenswangen met een oosterse touch zijn eigenlijk heel simpel. Voeg alles samen en laat dan de tijd zijn werk doen. Zo komen alle specerijen tot hun recht en vormt er zich een prachtig stoofgerecht. Heb je iets minder tijd om te stoven? Bekijk dan deze citroenvarkenrollade met zoetzure courgette.
naar receptDit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio.
naar receptGebruik runderschouder voor dit recept. Staartstuk (ook bekend als picanha) kan ook, alleen is het duurder en een magerder stuk vlees.
naar receptHet is precies wat je wilt op een stralende herfstdag. Én het is alles wat je nodig hebt na een frisse, grijze dag waar je niet alleen de wind, maar ook de regen tegen had. Kortom: dit Noorse stoofpotje – soppstuing – bomvol boeiende smaakmakers is je nieuwe beste vriend. In tegenstelling tot andere stoofpotten is hij lekker snel klaar: na 25 minuten kun je aanvallen. Liever vega? Ga dan voor plantaardige spekreepjes.
naar receptJamie Oliver kookt in 7x anders met zijn 18 favoriete ingrediënten steeds andere gerechten. Alles even makkelijk, snel en erg lekker, zoals we van hem gewend zijn. Deze zoete-aardappelstoof eet je makkelijk iedere week opnieuw. Wil je meer inspiratie van Jamie? De chef is deze maand gasthoofdredacteur van delicious. magazine (bestel 'm hier). En: je krijgt zijn nieuwste kookboek EEN (met eenpansgerechten) nu bij 3 nummers delicious.. Meer weten? Kijk hier!
naar receptBuiten koken is niet alleen sfeerverhogend, het is ook nog hartstikke praktisch. Want als je ooit handen, ovens of grillen te kort komt dan is dat wel met kerst. Daarom: buiten grillen kan zomaar dé oplossing zijn. Na het eten schuif je met z’n allen om het vuur, dekentje om, warm drankje in de hand. Iets gezelligers bestaat er haast niet! Deze cowboy-wildstoof van Yvette van Boven is speciaal gemaakt om open vuur te bereiden. Handig: je kunt de aardappels en stoof 1 dag van tevoren maken. Warm ze op de dag zelf weer op op het vuur of op het fornuis. BEREIDINGSWIJZE Op open vuur: in een gietijzeren pan hangend aan een driepoot. Fornuis: laat op heel laag vuur in een zware stoofpan op het fornuis stoven. Voor de aardappels kun je ook de oven gebruiken. Verwarm voor op 200°C.
naar receptDe delicious. redactie is gek op de Griekse keuken, in Griekenland zelf maar ook gewoon thuis! Vandaag op het delicious. menu: een Griekse klassieker, stoofvlees met verse zilveruitjes.
naar recept













