Niks mis met tomaten uit blik. Sterker nog: je maakt er de heerlijkste gerechten van, vol smaak. Tomaten uit blik zijn vaak nét iets rijper en zoeter dan verse tomaten. Hierbij onze favorieten, stuk voor stuk gemaakt met tomaten uit blik.
Dat je altijd verse tomaten nodig hebt is een fabeltje, want topkwaliteit tomaten uit blik winnen het altijd van Hollandse supermarkttomaten. Er is geen Italiaan die buiten het seizoen zijn hand omdraait voor verse tomaten, nee, hij weet beter en gebruikt pelati: gepelde pruimtomaten – ook wel romatomaten genoemd – uit blik. Omdat ze op de piek van het tomatenseizoen zijn geplukt, zijn ze steevast rijper van smaak. Loeilekkere sauzen en soepen maak je ermee.
Onze favoriete tomaten uit blik
Let op, want niet alle tomaten uit blik zijn even lekker. Wij kiezen graag voor de blikken van Mutti. Alle tomaten worden direct van de velden machinaal geoogst en dichtbij ingeblikt zodat de pure smaak, dichte textuur en intense geur zo goed mogelijk worden bewaard.
Sta je voor het schap, en weet je niet welk blik je moet kiezen? Dit zijn Mutti’s lievelingen: • ROTONDO DI PARMA ronde tomaten met een volle zonnige smaak die goed groeien in Noord-Italië. Lekker in alle gerechten met tomaat. • LONG TOMATO langwerpige zoete en sappige tomaten voor soep, saus etc. • DATTERINI kleine roma- tomaten, gekweekt in Emilia Romagna en langs de Adriatische Zee. Pruimvormig met een dun velletje en heerlijk zoet. Ideaal om te roosteren, op broodjes en als garnering. • CILIEGINO ronde kers- tomaatjes die groeien in Apulië en fantastisch zoet smaken. Ideaal om zo op te snoepen of in salades. • SAN MARZANO langwerpige tomaat die ooit uit Peru werd verscheept naar de kust bij Napels. Deze tomaat is stevig en krachtig van smaak. Fijn in saus of soep.
Eenvoudig en fris
De keuken die we het sterkst associëren met tomaten is natuurlijk de Italiaanse (hoewel Amerikanen de meeste tomaten eten er wereld). Kijken we de kunst af van de Italianen dan is de belangrijkste les om het eenvoudig te houden. Plet een paar tenen knoflook, fruit ze in een gulle plons olijfolie en doe er een blik tomaten bij. Na een half uur sudderen heb je de perfecte basis voor je pasta. Al even goddelijk: een ui en klontje boter meestoven met de tomaten uit blik. Neem er de tijd voor, zeker 40 minuten!
Je kunt van het worstvlees ook kleine balletjes draaien en die bakken. Kinderen vinden dat een leuke klusje! Serveer de koriander-yoghurt er los bij. Niet iedereen is immers dol op koriander.
Butter chicken is een bekend Indiaas kipgerecht met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept en jij straks ook! Met kant-en-klare boemboe zet je hem binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop van de de keukenmachine fijn tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.We gokken dat hier ook veel lekkers voor je tussen zit: 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
Hoewel vaak gedacht wordt dat chili een Mexicaans of Chileens gerecht is, komt het oorspronkelijk uit de zuidelijke staten van de USA. Een goedgevulde kruising tussen de Amerikaanse en de Mexicaanse keuken dus. Wij maken chili sin carne met linzen in plaats van gehakt. Zo eet je minder vlees, maar lever je niet in op eiwitten. En ook niet op smaak, proef zelf maar!
albondigas: Spaanse gehaktballetjes met chorizo en amandel
Nadat testkok Carla deze albondigas (Spaanse gehaktballetjes) kookte was haar advies luid en duidelijk: "Als je echte vleeseters hebt, maak dan wat meer. Want ze blijven dooreten van deze lekkere gehaktballetjes met saus."Albondigas zien er feestelijk uit en zijn ideaal om buiten te eten. Wij maken ze in een variant met chorizo en amandel. Naar recept van Janneke Philippi.
Waan je voor héél even in Italië met deze vega melanzane parmigiana. Een laagje aubergine, een laagje mozzarella, wat tomatensaus en genieten maar! Tip: venkel geeft dit gerecht een lekkere anijssmaak.
Met Hollandse klassiekers is niks mis vinden wij. Iedereen houd van soep met ballen, sterker nog groentesoep met ballen is de meest gegeten soep in Nederland.Ook lekker: tomatensoep met geroosterde paprika en knoflookciabatta
gegratineerde pasta in tomaten-chipotlesaus met walnootpesto
De pastasaus en walnootpesto zijn op zichzelf al heel erg lekker, maar die paar minuutjes onder de grill maakt deze pasta écht verrukkelijk. Ook heel lekker: pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
vegetarische balletjes met halloumi in tomatensaus
Heerlijk vega deze balletjes van kikkererwten en halloumi. De kaas geeft de balletjes niet alleen een lekkere smaak, maar zorgt ook dat ze niet uit elkaar vallen. Ook heel fijn: je kunt tot 2 dagen van tevoren de vegaballetjes draaien en de saus koken. Nog halloumi over? Maak er courgettekoekjes met halloumi bij!
Jamie Oliver: 'Met prachtige groenten en een beetje creativiteit kun je niet alleen dikke lol hebben maar ook fantastisch lekkere gerechten creëren'. Voor deze aardappelgnocchi met verse spinazie en een hazelnootpesto heb je één pan nodig en een vijzel, dat is alles! Ook uit één pan: de allerbeste risotto
tortelloni met gehaktballetjes in tomaten-ricottasaus
Tortelloni is een pastasoort waarbij de pasta wordt gevuld met verschillende ingrediënten, zoals tomaat of kaas. Tortellini is de kleinere variant en wordt vaak gevuld met vis of vlees. Heerlijk met gehaktballetjes en tomaten-ricottasaus.Blijf in Italiaanse sferen met deze pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
Lekker klassiek: kapucijners in tomatensaus, maar dan met pancetta! Tip: als je dit een dag eerder maakt, trekken de smaken nog beter in. Nog zo'n tijdloze topper: minestrone met cannellinibonen.
Laat je niet misleiden door de bereidingstijd: dit gerecht is juist je allerbeste vriend wanneer je een druk bestaan hebt. Je hoeft kip alleen maar even de oven in te schuiven en de saus op het vuur te zetten. Terwijl alles gaart heb jij je handen vrij voor klusjes, spelletjes of… Beide! Nog praktischer: maak de kip een dag van tevoren, dan hoef je alleen nog maar te plukken, te roeren en te serveren. Buona cena!
zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa
Als je aan zoete aardappel denkt, denk je al snel aan sweet-potato fries. Deze zoete-aardappelchips is nét zo lekker! Voeg daar frisse tomatensalsa, romige avocado, kruidig gehakt en verse padrón bij en je hebt een heerlijke variatie op nacho’s.