Klop de vinaigrette bij voorkeur enkele uren van tevoren – of de avond ervoor – dan trekt het aroma van het vanillemerg goed in en smaakt hij extra goed bij de schelvis.
Meer met schelvis maken? Deze frisse ceviche met schelvis en perzik is zeker de moeite waard.
schelvis met vanille-vinaigrette en rosevalfriet
hoofdgerecht | 4 personen
olie om te frituren
1 kg rosevalaardappel, schoongeboend
50 g roomboter
450 g prei, in ringen
350 g venkel, in reepjes + venkelgroen fijngesneden
100 ml droge witte wijn
400 g schelvisfilet
5 el olijfolie
1 tl mosterd
merg van 1 vanillestokje
Verhit de olie om te frituren tot 160ºC. Snijd de – ongeschilde – roseval aardappels in frietjes. Bak de friet in 3 porties tot de zijkanten stevig voelen maar de friet nog niet gekleurd is. Laat de friet in een vergiet met keukenpapier goed uitlekken.
Smelt intussen de boter in een hapjespan. Bak de prei en venkel 4 min. zonder te kleuren. Voeg 75 ml wijn toe en leg de vis tussen de groenten. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Stoof de vis afgedekt in 8 min. gaar.
Verhit de olie tot 180ºC. Bak de frieten in 2 porties in 2-3 min. goudbruin en krokant. Klop een vinaigrette van de olijfolie, de resterende 25 ml wijn, de mosterd en het vanillemerg. Voeg naar smaak een beetje suiker, zout en peper toe. Meng het venkelgroen door de vinaigrette.
Verdeel de groenten met de vis over 4 borden. Sprenkel de vinaigrette erover en serveer met de rosevalfriet.
Bereiden ± 30 min.
RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN