Dé klassieke, Italiaanse starter vitello tonnato kun je heel makkelijk uitbouwen tot een zomerse maaltijdsalade. Ik maak hem met rosbief in plaats van kalfsvlees.
manzo tonnato met venkel & erwtjes
hoofdgerecht | 4 personen
2 venkelknollen
rasp en sap van 1 (bio)citroen
3 el olijfolie extra vierge
150 g verse doperwten, gedopt
1 blikje tonijn in olijfolie (160 g), uitgelekt
1 ansjovisfilet in olijfolie (blikje)
3 el citroenmayonaise
3 el droge witte wijn
1 zakje slamelange (±150 g)
200 g rosbief, als vleeswaren
1 sjalotje, fijngesneden
2 tl kappertjes
4 ciabattabroodjes
Maak de venkel schoon en snijd of schaaf in ragfijne plakjes. Leg de venkel in een lage schaal en besprenkel met het citroensap en de olijfolie. Zet even weg om te marineren.
Kook de doperwten in water met zout in 6-8 min. knapperig gaar. Giet ze af en spoel onder stromend water kort koud. Pureer de tonijn met de ansjovisfilet en de mayonaise. Verdun de tonijndressing met de wijn en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de slamelange over 4 borden. Schep er ¾ van de tonijndressing op. Verdeel de rosbief, gemarineerde venkel, erwtjes, sjalot, kappertjes en citroenrasp over. Schep de rest van de tonijndressing erop. Bestrooi met peper naar smaak. Maak de salades af met een extra straaltje olijfolie en serveer met de ciabattabroodjes.
Bereiden ± 30 min.
RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING DOSIA BREWER