salade met antipasti

salade met antipasti

antipastisalade met prosciuttokruimels

bijgerecht of lunchgerecht | 6 personen

6 kleine rode uien
2-3 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
250 g cherry-trostomaatjes
8 plakjes prosciutto of rauwe ham
70 g vers broodkruim
1 teen knoflook, fijngesneden
250 g kerstomaatjes
4 kleine vleestomaten, gehalveerd
1 geroosterde rode paprika, in reepjes
1 bolletje burrata of buffelmozzarella

basilicumvinaigrette
4 el wittewijnazijn
185 ml olijfolie
blaadjes van ½ bosje basilicum fijngesneden
1 tl dijonmosterd
1 tl fijne kristalsuiker

Verwarm de oven voor op180ºC. Snijd elke ui als een bloem in 6 partjes, waarbij je de partjes aan de kant van de steel aan elkaar laat zitten. Leg ze op een bakplaat, besprenkel ze met wat olie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze 20 min. in de oven.

Leg 8 min. voor het einde van de baktijd de trostomaatjes op de bakplaat, voeg olie en zout toe en rooster ze mee met de uien tot die zacht en gaar zijn. Laat afkoelen. Meng alle ingrediënten voor de basilicumvinaigrette in een goed afsluitbaar potje. Voeg zout en peper toe en schud alles goed door elkaar. Overgebleven vinaigrette kun je 3 dagen in de koelkast bewaren.

Verhit een beetje olie in een koekenpan op matig vuur. Bak hierin 2 plakjes prosciutto in 2-3 min. al omscheppend knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en hak samen met het broodkruim en de knoflook fijn in een keukenmachine met de pulseerknop. Verhit 2 el olie in een koekenpan en schep het kruimelmengsel hierin 2-3 min. om. Laat uitlekken op keukenpapier.

Schik de uien, tomaten en paprika op een schaal, sprenkel de vinaigrette erover en bestrooi met het kruimelmengsel. Serveer de salade met de burrata en de rest van de prosciutto.

Bereiden ± 30 min.

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING BERNI SMITHIES BEWERKING DOSIA BREWER