Van vanillestokjes tot taartvormen, deegroller en bakring: met deze bakspullen van baktotaal.nl heb je alles in huis voor de lekkerste cake, taart en koekjes.
We nemen je mee langs de ideale uitzet voor de thuisbakker die bakken serieuzer neemt dan zijn wekelijkse sportroutine. En die weet als geen ander: met het juiste gereedschap bak je simpelweg beter.
In een driedubbel-interview met Cees Holtkamp, Estée Strooker en Rutger van den Broek vroegen we de bakkers naar hun favoriete tool.
Voor Rutger is dat zijn standmixer: ‘ik zou niet zonder kunnen, die staat de hele dag te draaien’. Terwijl Estée de thermomixer tot ‘beste vriend’ doopt. ‘Al kan ik ook lekkers maken zonder machine, want mijn handen zijn eigenlijk mijn favoriete tools, ik doet het liefst alles met mijn handen, maar in de professionele keuken heb ik dus zo’n thermomixer, een blender die ook kan verwarmen en alles superglad maakt. Daar maak ik bijvoorbeeld ook patisseriecrème en lemon curd mee.’ Cees hoeft niet lang na te denken: ‘ongetwijfeld mijn thermometer. En de rolstok, dat is niets meer dan een stukje houten bezemsteel, de handmixer ook en de oven natuurlijk. En een garde, daar werk ik altijd mee.’
Met deze tools heb je in ieder geval alles bij elkaar voor je volgende bakavontuur:

1. Microplane zester, € 24,99
De rasp der raspen. Van gember, citroen- en limoenzest, tot chocolade en tonkabonen.
2. BrandNewCake sloffenring, 27x8x2 cm, € 10,99
Als je net als Rutger het allerliefste een slof met seizoensfruit maakt, is een fatsoenlijke sloffenring onmisbaar. Eigenlijk wil je er twee, want als je dan sloffendeeg zet, dan kun je het net zo goed verdubbelen – op komt zo’n taart toch wel.
Een knapperige en iets chewy bodem, een smeuïge laag notenspijs, frisse fruitroom en vers zomerfruit bovenop: deze slof heeft het allemaal. Met dit recept bak je twee sloffen. Je kunt de al gebakken bodem zonder topping ook heel goed invriezen!
naar recept3. Royal vanillestokjes, € 9,49
Bourbon vanillestokjes van hoge kwaliteit, rechtstreeks afkomstig uit Madagaskar. Het merg uit een vanillestokje geeft een heerlijke zwoel en zoet aroma aan je custard, slagroom of deeg.
4. Patisse rvs taartschep, 20 cm, € 7,99
Niks zo vervelend als je vers gebakken taart niet goed kunnen aansnijden en opscheppen zonder dat hij uit elkaar valt. Kopen dus, zo’n taartschep.
5. Houten deegkrabber, € 1,79
Gebruik een krabber om deeg in porties te verdelen, om het oppervlak of de kom schoon te krabben of meng ingrediënten met de krabbber zodat het een deeg massa wordt.
6. Kunststof garneerkrabber, € 0,99
Deze deegkrabber beschikt over een patroon aan beide zijden. Met deze krabber kun je eenvoudig het deeg verwijderen uit bijvoorbeeld de beslagkom.
7. Patisse koel/druiprooster, 40×25 cm, € 6,99
Perfect voor het laten afkoelen van taarten en koekjes. Ook handig als je bonbons of andere chocoladebereidingen maakt zodat de gesmolten chocolade eraf kan druipen. Dit druip/koel rek wordt ook wel een taartrooster of cooling tray/rack genoemd.
8. Ecopack bakvorm, 25½x9x6½ cm, € 0,54
Bakken zonder afwas, of gewoon omdat je een cake cadeau kan geven zonder de vorm een maand later terug te vragen.

9. Rutger Bakt Broodbakbol, 30 cm (Ø), € 139,98
10. Callebaut Chocolade Callets (W2), 400 g, € 11,68 & 11. Callebaut Chocolade Callets Puur (811), 400 g, € 12,39
Chocolade die makkelijk en gecontroleerd smelt en waar je makkelijker chocolade mij tempert voor bijvoorbeeld bonbons.
12. Vanilleboon Pasta Bourbon, 60 ml, € 19,99
Wanneer je geen vanillepeul wil uitschrapen, maar wél de volle smaak van vanille terug wil proeven in je gebak.
13. Nordic Ware palet/glaceermes, 25 cm, € 14,99
Een paletmes / glaceermes is perfect voor het afsmeren van taarten met botercrème, crème Chantilly of een speciale icing.
14. Suikerthermometer, € 28,39
Een suikerthermometer, ook wel jamthermometer of kookthermometer genoemd, gebruik je om de temperatuur en het stadium van de kooksuikeroplossing te meten. Je kunt zo je suiker (voor karamel!), chocolade, maar ook je olie op de perfecte temperatuur van het vuur halen of juist laten staan. Je kunt de temperatuur van producten meten van + 40 °C tot + 200 °C meten.
15. Patisse mini-taartvorm, 10 cm (Ø), € 1,49
Dé vorm voor tartelettes, zanddeegtaartjes, of een heerlijke mini-cheesecake.
Mijn variant op de paloma cocktail, maar dan nóg lekkerder door de toevoeging van witte choco en de zoute macadamia's. Liever geen tequila? Vervang door witte balsamico-azijn.
naar recept16. BrandNewCake marsepein, 250 g, € 3,39
Voor het bekleden van taarten, als lekkernij gedoopt in chocolade of voor het boetseren van fruit en poppetjes: met marsepein kun je werkelijk alle kanten op – mits je van amandel houdt.
17. Molen de Hoop Franse tarwebloem T55, 1 kg, € 3,99
Franse Tarwebloem type T55 van Molen de Hoop in Oud-Zevenaar. Voor het maken van bijvoorbeeld stokbrood, toast, pitabrood en ander witbrood.

18. Patisse springvorm, 26 cm (Ø), € 14,99
Deze prachtige springvorm van de ‘Ceramic’ lijn van Patisse is gemaakt van 0,5mm dik ECCS staal en heeft een dubbele keramische antikleef coating. Door de antikleef coating van de bakvorm lost het baksel makkelijk uit de vorm en is de vorm eenvoudig schoon te houden. De vorm is bestand tegen temperaturen tot 250°C.
19. Rond bakpapier 24 stuks, 23 cm (Ø), € 6,18
Spreekt voor zich: met bakpapier is invetten overbodig.
20. Patisse uitstekers 14-delig, € 17,99
Voor perfect ronde koekjes, bodems voor kleine taartjes, en je maakt er de mooiste versiersels mee.
21. Schaar, 23 cm, € 11,99
22. Kitchen Craft deegroller, 40 cm, € 7,28
23. Kitchen Craft, bakvorm Madeleine, 40×20 cm, € 18,30
Geen madeleines zonder madeleine-bakvorm!
Banketbakker Hyoju Park: Toen ik klein was, brouwden wij in Korea dampende koppen yuzuthee. Nu roept de geur van yuzu van mijn versgebakken madeleines herinneringen op aan speciale momenten met mijn lieve oma. Het is mijn eigen ‘madeleine de Proust’– nostalgie naar de tijd die mijn hart verwarmt met elke hap.
naar recept24. BrandNewCake oventhermometer, € 5,49
Zoals Rutger schrijft op zijn website rutgerbakt.nl: ‘Elke oven is anders en daarom kan het zijn dat de door jouw ingestelde temperatuur niet de temperatuur is die je oven daadwerkelijk heeft. Een losse oventhermometer is handig om de temperatuur in de oven te checken, zodat je die eventueel bij kunt stellen.’

25. HoM houten bakring + bakpapier, 20×4 cm, € 8,49
Met een diameter van 20 centimeter en een hoogte van 4 centimeter zijn deze ringen perfect voor het bakken van klassieke appeltaarten, amandelcake, boterkoek, quiches of brood. Ook ideaal voor het maken van fruittaarten of no-bake creaties waarbij je een mooie ronde vorm wilt behouden.
Smeuïg vanbinnen, knapperig vanbuiten en lekker boterig, zo smaakt boterkoek op z’n best
naar recept26. BrandNewCake katoenen spuitzak, 35 cm, € 3,48
Deze herbruikbare spuitzak is gemaakt van hoogwaardig katoen en is voorzien van een extra verstevigde punt. Daarnaast is de spuitzaak dichtgemaakt door middel van een sealnaad, waardoor de zak goed schoon te maken is.
27. Kitchen Craft bakbonen, 500 g, € 10,49
28. Hendi pannenlikker 25 cm, € 6,99
Schraap je beslagkom uit tot de laatste druppel!
29. Kunststof kwast natuurhaar € 4,99 & 30. BrandNewCake houten kwast natuurhaar, € 3,48
Voor het inkwasten van vormen of het bestrijken van taarten en brioche met eigeel.
31. Walter tulbandpan, 16 cm (Ø), € 32,29
32. Patisse quichevorm, 35×11 cm, € 13,99 ‘
Wij zijn dol op de Mediterrane keuken. En de quiche blijft favoriet. Zo ook deze quiche met broccoli, chorizo en manchego. Zo lekker, je blijft er van eten!
naar recept33. Spuitjesset 10 stuks, 5 t/m 14 mm, € 29,98
Als je dit filmpje ziet van Rutger, snap je dat je deze set nodig hebt.




