zó bak je brood in een broodbakbol – dé tool voor iedere thuisbakker volgens Rutger Bakt

Bak je het liefst elke week je eigen brood, dan is een broodbakbol essentieel volgens Rutger van den Broek. Het geëmailleerde gietijzer heeft namelijk dezelfde eigenschappen als een traditionele broodoven, en dat betekent krakende korsten en sappig brood! Zo gebruik je de broodbakbol.

Lees ook: 11 recepten van Rutger Bakt voor dit weekend

Rutger heeft na anderhalf jaar stoeien aan de teken- en keukentafel een broodbakbol ontworpen samen met het Nederlandse bedrijf The Windmill Cast Iron. Het is de perfecte pan om brood in te bakken. Rutger legt uit wat het precies is, hoe je het gebruikt en waarom je straks nooit meer anders wil.

Psst… Onlangs mochten we op ons Instagram-account en Facebook-pagina dé broodbakbol van The Windmill Cast Iron en Rutger van den Broek weggeven. De actie is inmiddels afgelopen en de winnaars hebben een bericht gehad via Instagram. Niet gewonnen, maar wil je ‘m toch graag? Je shopt de pan hier!

De broodbakbol versus de cocotte?

De meeste thuisbakkers zijn erg tevreden met de traditionele gietijzeren pan (bijvoorbeeld van Le Creuset) waarin ze brood bakken. Zo’n cocotte houdt de vochtigheid (stoom) namelijk goed vast zodat het brood niet uitdroogt tijdens het bakken. Maar een groot nadeel is dat je het deeg enigszins in de pan moet ‘werpen’ omdat de pan diep is, en je je niet aan de loeihete randen wil verbranden.

Dat probleem is verholpen met de broodbakbol. De onderkant is laag, waardoor je het brooddeeg er moeiteloos op kunt leggen, en de pan daarna kunt afsluiten met een koepelvormige deksel.

Wat is een broodbakbol precies?

De pan is gemaakt van geëmailleerd gietijzer, een materiaal wat warmte lang vasthoudt en deze warmte goed overdraagt aan het brooddeeg. Daarnaast is de pan waterbestendig, roestvrij, makkelijk schoon te maken en je deeg blijft er minder snel aan plakken.

Ook fijn: de broodbakbol hoeft je niet in te branden, zoals dat veelal wel het geval is bij gietijzeren pannen (de cocotte). En het onderste gedeelte van de pan is multi-inzetbaar: maak er pizza op, quiche of een lekker platbrood. Ga je bbq’en? Dan kun je de broodbakbol ook prima gebruiken.

Het belang van stoom

De specifieke vorm van de broodbakbol zorgt ervoor dat er tijdens het bakken stoom ontstaat. Stoom is essentieel om een lekker knapperig brood te bakken. De stoom zorgt er namelijk voor dat er een dun laagje water op het deeg komt, waardoor de korstvorming van het brood wordt uitgesteld.

Wacht, is dit wel wat we willen? Jazeker, want zo heeft het brood genoeg ruimte om zich uit te zetten en mooi te rijzen tijdens het eerste deel van de baktijd. Dit heet ook wel ‘ovenrijs’ of ‘bakrijs’.

Na 20 minuten haal je de deksel van de pan, zodat de stoom verdampt en het gerezen bood verder kan worden gebakken. De ronde vorm van de broodbakbol zorgt er bovendien voor dat de warme lucht goed om het hele brood kan circuleren, en dat kan maar één ding betekenen: knapperige korst-alert!

Zelf aan de slag?

Hoe je zelf aan de slag gaat met de broodbakbol lees je op de website van Rutger bakt. Daar deelt Rutger zijn recepten en tips voor heerlijk brood.

De broodbakbol bestel je op baktotaal.nl voor €139,98

broodbakbol rutger bakt
RUTGER BAKT