Met een paar bloemblaadjes presenteer je voortaan gerechten op Michelin-niveau. En hoewel we ze vooral prijzen om hun knappe smoel, hebben eetbare bloemen ook allemaal verschillende smaken. Zet ze dus bewust in! We geven je een gids voor de juiste bloem & spijs pairings!
Er zijn honderden bloemen die eetbaar zijn, maar ook heel veel die je juist beter in de grond kan laten zitten. Hier is een lijstje van 12 populaire eetbare bloemen en hoe je ze kan gebruiken.
Vlierbloesem
De limo-bloem bij uitstek; waarschijnlijk geen onbekende, want de geur van de bloemen en struiken langs de weg zijn moeilijk te missen in de lente. Deze zoete bloesem staat vooral bekend om de drankjes die je ermee kunt maken van cocktails tot ijsjes, maar wist je dat je er ook dressings een fleurige smaak mee kunt geven? Ook leuk: decoreer cakes en pavlova’s met de bloesem.
In mei bloeit vlier met grote schermen witte bloemen en dat betekent dat we gratis mogen oogsten om er vervolgens heerlijke drankjes en desserts mee te maken. Maar voordat we en masse gaan plukken: wat ís vlier nou eigenlijk? En hoe herkennen we zo’n geurige boom vol bloesem?
naar receptHibiscus
Hibiscus is een prachtige bloem die ook nog eens erg lekker smaakt. Met een frisse, zure smaak wordt de hibiscus vaak vergeleken met de smaak van cranberry – en sumak, vinden wij. De bloem kom je vooral in Mexicaanse gerechten tegen, en staat te boek om de thee die je ervan trekt. Draai een roze poeder van de bloemen en meng met zout of suiker voor een simpele zure smaakmaker.
Hibiscus flower power! Het geeft alles wat het aanraakt een prachtige roze-rode kleur, laat je even schrikken van de onverwacht zure smaak en is de basis van een van de verfrissendste drankjes uit Latijns-Amerika.
naar receptRozenblaadjes
Wist je dat alle rozen eetbaar zijn? Natuurlijk wil je wel weten waar de struik staat en of er geen honden en katten hun behoeften doen. Zelfde geldt voor bestrijdingsmiddelen: liever niet!
Met de bladeren maak je alles mooier, maar voor die echte volle rozensmaak kun je beter grijpen naar een flesje (biologisch) rozenwater. Dit komt omdat de bladeren zelf niet heel veel smaak hebben, maar wel een sterke geur – stop je neus maar in de bloemen!
Rozen voelen zich in talloze gerechten thuis, hoewel rozenharissa misschien op dit moment onze lievelings is.
Een superluchtige zomertaart met rood fruit en rozenwater. Boven op deze prachtige taart liggen blokjes aardbeiengelei, gemaakt van puur aardbeiensap.
naar receptVerras je gasten met deze Midden-Oosterse hangop. Feestelijk en ideaal om buiten op te smikkelen. Heb je geen zomerfruit gebruik dan wat diepvries frambozen en blauwe bessen, of ga voor sappige vijgen.
naar receptLavendel
De parfumachtige zeepsmaak is een afknapper voor veel mensen, maar doseer je lavendel op de juiste manier, dan kan het een heerlijk mild, zoete smaak toevoegen aan je gerecht. Infuseer de blaadjes bijvoorbeeld een nachtje in room voor een bloemige slagroom, of maak lavendel-soezen. Zorg wel dat je een culinaire lavendel hebt, want niet alle varianten zijn eetbaar.
Vorige week nog ‘meatless monday’ op de redactie, vandaag kiezen we toch echt voor vlees. Want bij het doorspitten van een oude delicious. kwamen we bij het portret van een groepje slagersvrouwen. Voor delicious. brachten ze elk hun favoriete vlees mee. delicious.friend Eke Mariën kookte er o.a. dit heerlijke gerecht mee.
naar receptViooltjes
De mooie paarse kleur staat prachtig als garnering in cocktails, op een panna cotta of misschien wel op een taart! De vele variaties van viooltjes leidde ook tot een variatie in smaak. Van pittige radijs tot een zoete aroma. De Maartse viooltjes behoren tot de populairste soort in de keuken vanwege hun milde smaak en zoete geur. Een paar ideeën met deze eetbare bloemen:
Bovenop je pannacotta of in een frisse cocktail: versuikerde maartse viooltjes geven je dessert een romantisch voorjaarsgevoel. Redacteur Trudelies gaat al vroeg in de ochtend naar buiten om verse, geurende viooltjes te plukken. Ze doet voor hoe je de bloemetjes versuikert.
naar receptSgroppino werd klassiek als drankje tussen de gangen door of als digestief na de maaltijd geserveerd.
naar receptCourgettebloem
Als je ooit zelf courgette hebt gegroeid in je moestuintje dan zal je deze bloem herkennen. De gele bloem kun je rauw eten door een salade, maar laat zich al evengoed frituren of bakken. De zachte maar toch licht-bittere smaak maakt de bloemen aantrekkelijk voor bijvoorbeeld tempura of om te vullen met ricotta en ansjovis, zoals de Italianen ze graag eten.
Voor een pizzaparty of een romantische date-night, deze plaatpizza kan je makkelijk van tevoren voorbereiden voor een goedlopende avond! Begin minstens 4 uur van tevoren met dit recept als je het deeg nog moet maken.
naar receptPaardenbloem
De vrolijke paardenbloemen die overal bloeien in het vroege voorjaar zijn ook gewoon eetbaar! De pluizige wens-vervullende bloem dan misschien niet, maar de gele bloem kan in heel veel gerechten gebruikt worden. Niet alleen de bloem zelf kan gegeten worden, maar ook de bladeren van de paardenbloem. Deze hebben een bittere smaak en zijn heerlijk door salades!
Ook kan je hier een heerlijk kruidig en aards kopje thee van zetten, dat extra goed smaakt op de bank als het vies weer is buiten. Bovendien blijkt paardenbloem erg goed voor je te zijn!
Met hun knalgele bloemen kun je er niet omheen, paardenbloemen zijn overal! Pluk de jonge blaadjes als je gek bent op bittere slasoorten zoals witlof, radicchio, of friseesla: dit is een zalig alternatief.
naar receptAnjers
Met de diep roze blaadjes en het witte randje is het wel logisch dat de anjer vertaald is naar de bloemen god. De anjer is dan misschien een eenjarige bloem, maar in dat ene jaar bloeit hij het mooist! De kruidige geur is ook nog eens aantrekkelijk voor de enthousiaste koks. Met een heerlijke kruidige en zoete smaak komt deze anjer goed van pas in de keuken!
De smaak wordt vaak vergeleken met kruidnagel, en komt dus heel mooi naar voren in verschillende curry’s. De bloem is dan ook erg populair in de Aziatische keuken. Ook in salades komen de bladeren goed van pas of als vrolijke garnering over een dessert bijvoorbeeld:
Soms is het spannend om je niet door ingrediënten, maar door de geur, kleur en vorm van bloemen te laten inspireren voor koken en stylen. Anjers staan voor hartstocht en verlangen. Je ziet ze dus vaak op schilderijen met liefdesscènes. Neem de mooie bloemvorm met geschubd randje eens over in pistachemarsepein. Verrassend mooi en lekker!
naar receptOost-Indische kers
Chefs zijn er dol op: zowel de bloemen als de bladeren van de Oost-Indische kers schitteren in hun gerechten. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom! Met hun felle kleuren fleuren ze elke salade of soep op, terwijl hun frisse, licht pittige smaak – een beetje zoals mierikswortel – direct een verrassende twist geeft. De opkomst van dit soort bloemen in gerechten is trouwens best logisch: steeds meer restaurants hebben een eigen moestuin of kopen direct in bij een lokale teler.
Oorspronkelijk komt de Oost-Indische kers uit Peru en al bij de Inca’s werd hij gebruikt als geneesmiddel. Tegenwoordig staat de plant nog steeds bekend om zijn positieve effecten op de gezondheid: van het tegengaan van een blaasontsteking tot een wondverband voor je vinger, Oost-Indische kers zou het allemaal kunnen genezen.
Wil je de bloemen plukken in je eigen tuin? Plant de Oost-Indische kers dan in het voorjaar, zodra de kans op vorst voorbij is. Zo geniet je de hele zomer van zowel de prachtige bloemen als het smakelijke blad.
Julie: "Zin in een projectje? Dit voorgerecht kost wat tijd, maar de smaken én de looks zijn het meer dan waard. De kiprouleau kun je goed van tevoren maken, pocheren en op kamertemperatuur bewaren. Zo hoef je last minute enkel nog de hollandaise te maken en de rouleau rondom te bakken."
naar receptKorenbloem
De korenbloem dankt zijn naam aan de graanvelden waarin hij vroeger veelvuldig voorkwam. Met zijn diepblauwe tot paarse kleur is hij moeilijk te missen, en zelfs nu, ondanks dat de bloem steeds minder in ons landschap voorkomt is, springt hij nog altijd in het oog.
Korenbloemen worden steeds vaker in restaurants gebruikt – en dat is niet zonder reden. De trompetvormige bloemblaadjes hebben een subtiele, licht zoete en kruidige smaak en zorgen door hun intense kleur voor een prachtig visueel accent op je bord. Vroeger werd de bloem zelfs gebruikt als natuurlijke blauwe kleurstof. Zet er een kopje thee mee en je zult zien dat de thee een mooie blauwe tint krijgt – een echte aanrader!
Korenbloemen passen perfect bij frisse gerechten zoals salades, geitenkaas, desserts, en cocktails. Ze geven een gerecht niet alleen kleur, maar ook een delicate smaak en extra textuur.
Een restauranttip: bij Restaurant Oogst staat de moestuin centraal, en daar wordt ook volop gewerkt met korenbloemen.
Bij Restaurant Oogst aan de Denneweg in Den Haag is Kyan van Bommel chef én mede-eigenaar. De keuken draait om moestuin Laantje Voorham.
naar receptKomkommerkruid: borage
Het smaakt écht naar komkommer! Borage – ook wel komkommerkruid – is zo’n plant die eruitziet alsof hij rechtstreeks uit een sprookjesboek is geplukt: harige stengels en die knalblauwe bloemen met vijf puntige blaadjes. Geen wonder dat chefs er graag mee spelen in de keuken.
De bloemblaadjes zijn eetbaar en hebben een zachte, honingachtige smaak. Perfect om salades, desserts of zelfs cocktails een vrolijke twist te geven. In Zuid-Europa kom je borage vaker tegen in hartige gerechten; denk aan romige ravioli gevuld met de bloemen.
Dahlia’s: wist je dat je die ook gewoon kunt eten?!
Eén bloem kan al het verschil maken. Strooi een dahlia in je salade of meng ‘m door je puree en je bord verandert meteen in een feestje.
Wat dahlia’s zo bijzonder maakt: álle varianten zijn eetbaar, zolang ze biologisch geteeld zijn. De smaak? Vergelijkbaar met witlof, maar net wat zachter en zoeter. En er is volop keuze: van klein en eenvoudig tot groot en flamboyant. Tip van de ecologen: kies enkelbloemige soorten, die zien er niet alleen elegant uit, maar geven insecten ook de kans om bij de nectar te komen. Bij de volle, dichtgevulde varianten blijft die bron vaak onbereikbaar.
En dan nog dit: dahlia’s schitteren extra mooi op romige witte gerechten. Denk aan raita, labneh of een wolk van opgeklopte feta. Perfect om je borrelplank wat spektakel te geven. Ook gebak knapt er enorm van op — gewoon wat losse bloemblaadjes erover en je hebt een taart die moeiteloos indruk maakt.
Ravinder: 'Koude zilte feta onder een laag tomaten –verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.'
naar receptOpgeklopte romige geitenkaas wordt lekker luchtig. Een super combi met de frisse en pittige mangosalsa.
naar receptKijk ook eens: zo weet je of champignons nog goed zijn.













