alles over vlierbloesem

In mei bloeit vlier met grote schermen witte bloemen en dat betekent dat we gratis mogen oogsten om er vervolgens heerlijke drankjes en desserts mee te maken. Maar voordat we en masse gaan plukken: wat ís vlier nou eigenlijk? En hoe herkennen we zo’n geurige boom vol bloesem?

Snelgroeiende vlierstruiken kom je overal tegen in het wild en in parken en tuinen. Na de bloei komen er aan de schermen besjes die rond juli donker rood- zwart en rijp worden en waar vogels gek op zijn. Ook die besjes zijn eetbaar en lekker. Check bij wildplukken altijd via een determinatie- app of boek of je echt de goede boom of struik voor je hebt voordat je een mandje vult.

Bekijk ook: 14x broccoli gerechten waarvan je gegarandeerd extra wil opscheppen

Smaak & geur van vlierbloesem

Bloeiende vlier ruik je soms al voordat je hem ziet. De bloempjes hebben namelijk een bijna bedwelmende aromatische geur. Pluk de bloemen pas als ze helemaal open zijn. De geur zit ’m namelijk niet in de blaadjes, maar in het gele stuifmeel. Was daarom de bloemen niet voor gebruik, maar laat ze even liggen op het aanrecht zodat eventuele insecten eruit kunnen kruipen.

Combineer méér

Van vlierbloesem kun je bijvoorbeeld siroop* maken. En die geurige siroop kun je gebruiken in dressings, cocktails, toetjes en ijs. Bedruppel een cake met wat vlierbloesemsiroop of roer het door de topping en vulling voor een bloemige lentesmaak. Doop de bloemschermpjes met bloemen in wat tempurabeslag en frituur ze in een laag olie. Bestrooi met poedersuiker en hap de krokante bloemetjes af. Of laat een handvol bloesem een paar dagen trekken in neutrale azijn of honing. Mmmm!

Recepten met vlierbloesem

Zelf vlierbloesemsiroop maken? Zie dit recept van culi-redacteur Dosia Brewer voor het zelf maken van vlierbloemsiroop. Je kunt de siroop ook kant-en- klaar kopen bij een ruim gesorteerde supermarkt.

maandzaadcake met vlierbloesem en aardbeien van Olia Hercules
Olia Hercules: Ik weet niet zeker wiens schuld het is, maar in Oekraïne wordt de vlierbloesem al sinds mensenheugenis gezien als ‘de struik van de duivel’. Lees deze passage uit een oud Oekraïens boek over bijgeloof maar eens:
‘Vlier is de schepping van de Duivel. De Duivel plantte hem en nu zit hij er voor eeuwig onder. Daarom, om de Duivel niet te tarten, mag men devlier nooit met wortel en al uitgraven, maar moet men hem laten groeien waar hij staat. Ziet u een oude vlierstronk, bouw uw huis niet op die plek, want het is de schuilplaats van de Duivel. Als u op die plek bouwt, zullen uw kinderen ziek worden en sterven en uw vee zal ziek worden en zich niet voortplanten. Als u een jong vlierboompje ziet op uwgroentetuin of uw veld, smeer uw schoffel in met salo die door een priester gezegend is. Ga niet onder een vlier zitten of liggen, want u zult ernstig ziek worden.’
Vanwege dit soort nonsens zijn zelfs moderne mensen nog steeds onzeker over het gebruik van vlierbloesem in de keuken, en dat is zonde want in Oekraïne staan ontzettend veel vlierbomen.
Dit is een van de vele verhalen en recepten uit het boek Keukens van Oekraïne, die Olia Hercules heeft geschreven zodat we de regionale specialiteiten van Oekraïne en de speciale zomerkeukens niet vergeten.
naar recept
Maanzaadcake van Olia Hercules
kersen-vlierbloesemtaart zonder bloem
Polenta en amandelmeel geven een volle smaak aan de mooie, hoge cake die je versiert met room en kersen. Een prachtige showstopper die ook nog eens binnen no time in de oven staat!
naar recept
kersen-vlierbloesemtaart-delicious
trifle met aardbeien en vlierbloesem
Een trifle maken hoeft echt niet moeilijk te zijn. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je een prachtige zomertrifle maakt. Het fijne is dat je al veel van tevoren kunt maken en last minute zet je de trifle pas in elkaar.
naar recept
vlierbloesem-perenijs lolly’s
Er is 1 ding waar je ons in de zomer voor wakker kunt maken: ijs! En dan niet het – stiekem best lekkere – raketje of standaard schepijs, maar een ijsje met flair. Een ijsje met smaak, dat homemade is gemaakt. Zoals deze vlierbloesem-perenijs lolly’s. Easy, maar oh zo lekker voor een zonovergoten zomerdag.
naar recept
vlierbloesem-perenijsje - delicious

Deze cocktail met gin, tonic en vlierbloesem is dé signature cocktail van bartender Tess Posthumus.

TEKST: DOSIA BREWER

vlierbloesem-perenijsje - delicious