koken met restjes: zo maak je de lekkerste quiche of plaattaart

koken met restjes: zo maak je de lekkerste quiche of plaattaart

Een quiche of plaattaart is wat ons betreft dé perfecte restverwerker! Een kwestie van mixen en matchen met wat je nog hebt liggen.

Hoe pak je het aan?

Het deeg

Voor de bodem gebruik je plakjes bladerdeeg en/of quichedeeg uit de diepvries. Of je combineert allerlei restjes meel in een zelfgemaakt deeg. Doe er specerijen door als venkel- of komijnzaadjes die al lang in je kruidenla liggen.

De vulling van restjes uit je koelkast

In de vulling verdwijnen allerlei restjes groenten en kruiden. Vergeet naast de koelkast ook niet de vriezer te checken. Liggen daar nog aangebroken zakken met groenten?

Als je geen room of crème fraîche voor door het eimengsel hebt, gebruik dan kwark, yoghurt of gepureerde avocado. Ook tahini of andere notenpasta’s zijn heerlijk voor extra romigheid in de vulling.

Restjes miso of currypasta lenen zich ook goed voor extra smaak in het eimengsel. Net als restjes olijven, kappertjes, zongedroogde tomaatjes, sushi en gember.

De topping

Als topping gebruik je noten, zaden of oud brood – in blokjes of vermalen. Restje kaas, vleeswaren of vis verdeel je erover of erdoor. Zo kun je eindeloos variëren en combineren en gooi je niets weg!

Weet je het nog niet? Misschien brengen onderstaande recepten je op een idee. Wedden dat je voortaan anders gaat kijken naar de verloren paprika achterin je groentela?

ratatouille plaattaart
Het is alleen al een feest om de plakjes groenten zo mooi neer te leggen, laat staan om deze plaattaart op te eten. Zet een grote karaf gekoelde rosé op tafel voor bij deze luxe lunch en waan je in de Provence!
Nog zo'n lekkere taart, maar dan zoet: plaattaart met zomerfruit
naar recept
ratatouille plaattaart
plaattaart in 3 smaken
In iets meer dan een half uur een heerlijk knapperige voor-ieder-wat-wils plaattaart op je paastafel zetten? Het kan met het kant-en-klare verse bladerdeeg van Tante Fanny! Rol het deeg uit, beleg het met drie lekkere toppings, schuif ‘m de oven in en klaar!
naar recept
Plaattaart Tante Fanny | delicious
pompoenplaattaart met geitenkaas en walnoot
Warm comfortfood is nooit ver weg van de redactie. Zeker niet nu de herfst z’n intrede weer heeft gedaan. Hartige taart is daarbij een van onze favorieten. Alhoewel onderstaande pompoenplaattaart niet helemaal toereikend is als maaltijd, is ‘ie wel erg lekker. Serveer het met een royale salade of kopje soep en je maakt iedereen gelukkig aan tafel!
naar recept
zoete-aardappelquiche met feta
De combi zoete aardappel en feta is een gouden vondst! De quiche krijgt extra pit door tijm in het deeg en rozemarijn in de vulling. Lekker voor een feestelijke lunch of als hapje bij de borrel.


Weet je dat je zoete aardappels ook heel goed kunt vullen met pancetta en oude kaas?

naar recept
zoete-aardappelquiche met feta
quiche lorraine en mesclun met dragonvinaigrette
Janneke: 'Quiche lorraine is geliefd over de hele wereld. In de VS is 20 mei zelfs nationale quiche-lorrainedag. Officieel hoort er geen kaas in de vulling, maar ik voeg regelmatig een handje geraspte kaas toe voor een extra romig karakter. Pas dan wel op met extra zout toevoegen.'
Extra inspiratie nodig? 5x quicherecepten die je moet proberen
naar recept
quiche lorraine van janneke
zuurkoolquiche met zalm en lente-ui
De Franse keuken kent veel verrassende regionale gerechten. Uit de Elzas komt deze redactiefavoriet: zuurkoolquiche met zalm (die je ook koud kunt eten)!
naar recept
zuurkoolquiche-delicious
geitenkaas-quiche met prei en artisjokken
Brique de chèvre is rauwmelkse geitenkaas met een rode korst. Deze kaas is zacht en smeuïg en heeft een volle, pittige smaak. De naam dankt de kaas aan z’n vorm: brique is het Franse woord voor steen. Het is een broertje van de koe-variant: brique du Forez.
naar recept
geitenkaas-quiche met prei en artisjokken
quiche met prei, dille, ricotta en geitenkaas
Kant-en-klaar deeg geef je in dit recept snel een smaakje door wat kruiden tussen de deegplakjes te strooien.
Leg voor extra hartigheid wat ansjovisfilets (uitgelekt uit een blikje of potje) op de laatste laag prei.
naar recept
quiche met prei dille

Meer handige tips van onze culi-experts vind je iedere maand in ons magazine! Shop het laatste nummer hier.