Super juicy buikspek met een krakende bovenkant zet je zonder veel poespas op tafel. Krokant buikspek maken is echt makkelijker dan je denkt, ten minste als je er de tijd voor neemt en deze tips volgt!
Varkensgebraad is fantastisch mooi vlees, want als je het goed bereid is krokant buikspek lekker sappig vanbinnen en op en top knapperig vanbuiten. Je kunt er ook zoveel mee. Beleg er een broodje mee, maak Italiaanse porchetta met rozemarijn en een grote groene salade, of ga voor een echte delicious. twist en maak krokant buikspek met appels en vijgensaus.
Krokant buikspek op de bbq
Een groot stuk buikspek is perfect klaar te maken op de BBQ. Leg het stuk vlees eerst 24 uur in een pekelbad om het extra sappig te maken. Bereid het indirect op 100 graden tot hij een kerntemperatuur van minstens 77 graden heeft. Snijd het vlees daarna in plakjes.
Crispy in 5 stappen
Stap 1: gaatjes prikken
Voor een echte luide krrrak is deze stap essentieel: gaatjes prikken. Door de huid van het vlees te perforeren kan het vet smelten. Doe dit met een vork of een satéprikker en prik lekker veel gaatjes in de huid – let op, prik niet te diep, want je wil het vlees niet doorboren.
Stap 2: drogen
Vocht is de vijand van knapperig. Daarom moet de huid van je buikspek zo droog mogelijk zijn. Een trucje daarvoor is om de huid in te wrijven met baking soda en zout, die drijven het aanwezige vocht van het vlees naar buiten.
Stap 3: rusten
Laat het buikspek een nachtje rusten, dat kan het beste in de koelkast (onafgedekt) zodat het vlees verder uitdroogt. Na ten minste 8 uur spoel je het buikspek af om de baking soda en het zout te verwijderen. Giet dan als laatste stap een beetje azijn over de huid zodat de baking soda geneutraliseerd is. Hoe minder het schuimt, hoe beter – als het veel schuimt kun je het vlees beter nog een keer afspoelen.
Stap 4: spice it up!
Leg het buikspek op een bakplaat bedekt met een rooster. Breng het vlees, en dus niet de huid, op smaak met je favoriete specerijenmix of marinade.
Stap 5: krokant buikspek bakken
Om ervoor te zorgen dat je sappig vlees krijgt, bak je het buikspek met de huid naar boven op 240°C waarna je direct de oventemperatuur verlaagt naar 180°C en het vlees gedurende anderhalf tot 2 uur laat garen.
Schakel de oventemperatuur de laatste 15 minuten naar 220°C en braad het vlees tot het vel goud-bruin en knapperig is. Laat het vlees zeker een kwartiertje rusten voordat je het aansnijdt.