De eerste keer dat rijst met kip, samen, op een bord (of in een kom) belandde moet een spectaculair moment zijn geweest, want sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Deze twee zitten, waar je ook komt, en in welke tijd je ook leeft, aan elkaar vastgeplakt als een verliefd culi-stel.
Gelukkig maar, want als rijst en kip in scheiding lagen zou er wereldwijd een crisis uitbreken: ‘op welk comfortfood moeten we dán bouwen?’ Rijst met kip is meer dan een gerecht, het biedt troost met zijn geruststellende, vertrouwde smaak, het is betaalbaar en als je ze samen brengt zijn ze groter dan de som der delen. Het is ook geen hogere wiskunde om een geslaagd rijst met kip gerecht te maken, en dus een lieveling van velen.
Wereldwijde lieveling
En hadden we al gezegd dat dit zo’n gerecht is waar je alle kanten mee op kunt. In Italië maken ze er risotto van, in Hongarije stoven ze erop los met extra veel paprikapoeder (Paprikás Csirke), en trek je verder naar het westen, naar Midden- en Zuid-Amerika dan staat er op elk menu wel een variant van rijst met kip en bonen.
Ook in het Oosten zijn er ontelbare versies van dit gouden duo. In Singapore maken ze bijvoorbeeld Hainanese rijst met kip, in Korea zijn ze fan van Dak Juk, een soort rijstepap met kippenbouillon, en in Japan eten ze een kommetje rijst het liefst met een superkrokante kipschnitzel (katsudon).
Hieronder hebben we lijst samengesteld van onze favoriete recepten zodat je – als je even niet meer weet wat je wil eten – kunt terugvallen op een kommetje puur comfortfood.
12x rijst met kip recepten
pittige kokoskip met rijst
Deze pittige kokoskip zit vol vezels (zilvervliesrijst) en eiwitten (magere kipfilet). Volkoren graanproducten als zilvervliesrijst zitten tjokvol voedingsstoffen. Daar haal je veel energie uit. Dus deze kokoskip met rijst is niet alleen superlekker, maar nog gezond ook!
Met zilvervliesrijst kun je ook een lekkere salade met veel groenten maken.
Gebakken rijst is altijd lekkerder van left-over rijst. Kook extra veel rijst op een andere dag van de week, bij een ander gerecht en gebruik de rest in deze Koreaanse wokschotel.
Groot fan van stoven, maar weinig geduld? Zoek niet verder! Deze gumbo met kip is binnen 30 minuten klaar. Gumbo is een kruidig stoofgerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Snel klaar en ontzettend lekker!Op zoek naar nog meer stoof inspiratie? Kijk dan naar deze vegetarische pastinaakstoof!
Een krokante kipschnitzel maar dan op z'n Japans, gepaneerd met panko. Serveer in een ruime kom met warme rijst en een lekkere, frisse coleslaw. In Rotterdam? Ga zeker langs deze Japanse deli
Deze vega-kipbowl is geïnspireerd op het Japanse gerecht kip katsu, waarbij de kip wordt gepaneerd met panko. Panko is wat grover dan ander paneermeel, waardoor de schnitzel heerlijk krokant wordt. Janneke maakt haar vega versie. Smullen! Maak ook eens: vegan ossobuco
wokschotel met kippendij, sperziebonen, paprika en pinda’s
De sperzieboon is een van de meest gegeten groenten in Nederland. In dit recept verwerken we de groente in een supersnelle wokschotel met kippendij! Ideaal voor een makkelijke doordeweekse maaltijd vól smaak.Probeer ook eens gebakken rijst met garnalen of doe inspiratie op met deze 54x Aziatische recepten in 30 minuten.
Zin in frisse kip? Dan zit je met deze kipdijfilet met citroengras gebakken. Door de toevoeging van gember geef je de kip extra pit. Een heerlijk Aziatisch gerecht om te combineren met paksoi en rijst.Voeg één van deze spannende Aziatische watercocktails toe om het af te maken.
Maqloubeh is een laagjesgerecht dat op een schaal wordt gestort. Je maakt het als pilaf, maar houdt wel de laagjes in ere, zodat je steeds opnieuw wordt verrast door de verschillende smaken.
kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish
Banaan in een curry? Het kan! delicious. friend Yvette van Boven maakte voor haar column Yvette kookt met fruit deze kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish. Inderdaad: een curry met banaan!Ook lekker: Yvette's tarte tatin met peer, sjalot en roquefort.
Weinig tijd en toch lekker koken en eten… dat kun je aan delicious. wel overlaten. Proef deze pikante kip met knapperige peultjes maar! Superlekker en staat in no time (20 minuten!) op tafel. Probeer dit Indiase gerecht met kip en peultjes ook eens!
hollandse wokgroente met kippendijfilet en pinda’s
Met al die rijke wereldse keukens zou je bijna vergeten dat de Hollandse ook heel erg lekker is! En die bestaat uit veel meer dan alleen aardappels met jus en andijvie. Vandaag eten we Hollandse wokgroente met zachte kippendijfilet en crunchy pinda’s.