Gerookte zalm over na de paasdagen? Of ben je er simpelweg gek op? Met onderstaande recepten kun je wel even vooruit. Pasta, stamppot, salade, muffins en een gezonde portie hartige ontbijtjes: allemaal bevatten ze jouw geliefde gerookte zalm!
Als visliefhebber ben je misschien al op de hoogte dat vette vis – zoals zalm – rijk is aan omega3-vetzuren en een combinatie van mineralen en eiwitten. Hartstikke gezond dus. Hoe het dan toch komt dat gerookte zalm een nutriscore D krijgt op de verpakking? Het product bevat vrij veel zout. Let je dus op je zoutinname, dan kun je beter voor verse zalm gaan.
Hoofdgerechten met gerookte zalm
pastasalade met doperwtenpesto & warmgerookte zalm
Zin in zomer! Zodra de zomer echt losbarst, wordt het tijd om samen buiten te genieten. Voor een picknick, tuinfeestje of burenborrel is een pastasalade het perfecte gerecht dat je easy meeneemt. Houd het hoofd koel, pak je mooiste schaal erbij en je bent zo klaar.
naar recept
tarte flambée met zalm
Een plat brooddeeg belegd met crème fraiche, zalm en gruyère. Simpel, weinig ingrediënten en een feestelijk resultaat. Ook ideaal om te serveren als hartig hapje bij de borrel.
naar recept
omelet met bacon, courgette en warmgerookte zalm
Deze goedgevulde omelet is heerlijk comfortfood. Maak 'm voor de lunch, als avondmaaltijd of zelfs als superstevig ontbijt. Meer omelet-inspiratie? Maak een Spaanse, Franse of Italiaanse versie!
naar recept
prei-bonenstamp met warmgerookte zalm
Vis en stamppot is een combinatie waar je misschien niet snel aan denkt, maar wanneer je deze stamppot met cannellinibonen, zalm en grove mosterd probeert, wil je niet meer anders.
naar recept
aardappelsalade met zalm en mierikswortel
In plaats van zalm kun je ook gerookte makreel of forel in deze salade doen. Zelfs met een blikje tonijn is deze aardappelsalade verrukkelijk. Tip: Wil je dit gerecht als hoofdgerecht eten? Gebruik dan 1 tot 1,2 kg krieltjes en 400-500 g warmgerookte zalmfilet.
naar recept
Hapjes met gerookte zalm
latkes met gerookte zalm en roomkaas
Traditioneel worden deze Joodse aardappelkoekjes geserveerd bij het Chanoeka-feest in december, maar ze zijn té lekker om maar één keer per jaar te eten. Omdat je latkes in een handomdraai hebt gemaakt, zijn het handige hapjes voor gasten. Tip: Zorg ervoor dat je alle vocht uit de groente knijpt met een theedoek. Zo bak je de krokantste koekjes.
naar recept
scones met gerookte zalmforel
Met een lik crème fraîche, zalm en glanzende eitjes maak je van een scone een elegant borrelhapje. Probeer een hartige scone ook eens als ontbijt met roerei en bacon.
naar recept
zalmmuffins met harissa & bieslook
Elegant met gerookte zalm, crème fraîche & bieslook, maar wel met een kruidige harissa-kick.
naar recept
Ontbijt, lunch of brunch
kokoswafels met gerookte zalm en crème fraîche
Vergeet even de blini: gerookte zalm is net zo knap op een wafel als op een Russisch pannenkoekje. Extra spannend: door het wafelbeslag gaat kokosrasp én -melk en je maakt je eigen vlugge pickles. Een feestontbijt!
naar recept
wafels van courgette en haloumi met zalm
In 40 minuten staan deze groentewafels op tafel, maar wil je nóg sneller ontbijten of brunchen – bak de wafels dan van tevoren, vries ze in, en warm ze voor het serveren even kort op in het broodrooster.Vega tip: met liquid smoke maak je van geroosterde wortels vegan lox. Dat heeft dezelfde hartigheid als gerookte zalm. Bekijk ook: de beste brunch recepten voor een relaxt weekend
naar recept
tijmcrêpes met zachtgegaarde uienmousse en gerookte zalm
De meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Probeer ook eens deze zoete crepes met aardbeien!
naar recept
brunchsalade met spinazie, gravad lachs en basilicum
Deze zalm-spinaziesalade is extra lekker door de grove mosterd, rode ui, basilicum, honing en citroen! Extra fijn: deze heerlijke salade staat binnen 20 min op tafel. Probeer ook eens deze salade van gepekelde kool en roquefort!
naar recept
Lees ook: zalm soorten uit de supermarkt: een gids