Of je nu een liefhebber bent van de klassieke scones of graag experimenteert met nieuwe varianten, een ding is zeker: met goede scones recepten kun je op talloze manieren invulling geven aan een stukje Britse baktraditie.
Natuurlijk kun je gaan voor de klassieke afternoon tea-scones met clotted cream en jam – zie de scones recepten hieronder. Maar, waarom eens niet wat anders? Serveer met Pasen bijvoorbeeld een scone XXL met aardbeien-basilicumjam of ga voor scones met roerei en bacon.
In het laatste nummer van delicious. delen we nog véél meer heerlijke recepten voor de paasdagen. Bestel ‘m hier!
Scones invriezen
Krijg je veel eters over de vloer met de paasdagen? Je kunt scones prima van te voren bakken en vervolgens invriezen. Voordat je scones invriest, is het cruciaal om ze volledig af te laten koelen. Plaats ze op een afkoelrekje om ervoor te zorgen dat ze van alle kanten goed afkoelen. Anders heb je kans dat er condens ontstaat en dit de textuur van je baksel aantast.
Scones recepten: de basis
Het geheim van perfecte scones zit hem in de techniek en de ingrediënten. Volg de uitleg van culi Janneke Philippi en je hebt de állerbeste scones ooit.
Basisrecept voor scones
Dit recept voor scones is een goed recept om mee te beginnen. Zo krijg je de basis van scones maken goed in de vingers en kun je vervolgens variëren. Wil je echt de állerbeste scones maken? Kijk dan hier voor onze ultieme tips voor het maken van de beste scones.
Lemon curd: gemaakt vaan citroensap, eidooiers, suiker en boter. Dat zoiets simpels, zó lekker kan zijn! Maak je de lemon curd zelf (zoals in het recept hieronder), dan laat je het mengsel langzaam inkoken tot het dik en romig wordt. Eenmaal afgekoeld heb je een zijdezachte spread met heerlijke citroensmaak die perfect past bij je scones.
citroen-vanillescones met lemon curd
Janneke Philippi is totaal verknocht aan citroen sinds ze ze zelf plukte in een Spaanse gaard. De smaak is zo geweldig, maakt veel gerechten precies perfect en voegt juist aan zoet dat bijzondere frisse toe, vindt ze. Haar recept voor lemon curd en citroenscones is één grote lofzang! Maak ook eens: crumble met abrikozen, amaretti en mascarponeroom
Zuur, zoet, boterig en met een citroenaroma om u tegen te zeggen. Voor de lemoncurd van Janneke Philippi mogen ze ons ’s nachts wakker maken. Lekker bij zelfgebakken scones of (heel easy) met lange vingers. En makkelijk om te maken, zolang je maar blijft kloppen en schoon te werk gaat.
Bij een échte Engelse high tea horen scones. Het bereiden en bakken duurt helemaal niet lang dus je zet ze in een mum van tijd op tafel! Vers, warm, net uit de oven zijn ze het allerlekkerst!
Fluweelzachte scones? Neem slagroom in plaats van boter en doe melk in het deeg! Eet de scones vers uit de oven of pak ze in als (moederdag)cadeautje. Zelf jam maken doe je zo.
In plaats van kleine scones kun je ook één superscone maken, een soort breekbrood, alleen dan nog veel lekkerder. Vooral met een vette lik slagroom en aardbeienjam: het vleugje basilicum frist de jam op.
Maak je zelfgebakken scones met mascarpone nóg lekkerder met een flinke schep aardbeienjam. Voor een lekkere bite bestrooi je de scones met gehakte amandelen en sesamzaad.
Met een lik crème fraîche, zalm en glanzende eitjes maak je van een scone een elegant borrelhapje. Probeer een hartige scone ook eens als ontbijt met roerei en bacon.