Kaas is een emulsie van vet en water, bijeengehouden door eiwitten (caseïne). Bij verhitting breken de eiwitketens en smelt de kaas. Deze 6 kazen smelten als de beste.
Gek op kaas? Mocht je het gemist hebben, delicious. februari staat deze maand helemaal in het teken van kaas. Daarnaast delen we de lekkerste recepten met seizoensgroenten en desserts met whisky. Nieuwsgierig? Lees hier meer of bestel het nummer:
Zes kazen die erg goed smelten:
1. Fontina
Boterige, fruitige NoordItaliaanse kaas. Geweldig in tosti’s, pasta, frittata en fondue.
Nu de koudere dagen eindelijk lijken aan te breken, snakken we naar warme, romige gerechten. Maak de quiche met Italiaanse fontina. En mochten we verrast worden door een zonovergoten najaarsdag: maak er dan een heerlijke lauwwarme salade van het seizoen bij!
naar recept2. Taleggio
Italiaanse kaas met gewassen korst en een sterksmakende, notige kern. Lekker in herfstrisotto met spek.
Masterchef Phoebe Wood gaat voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd. Haar gerechten zitten vol groenten en, ook fijn, geven nauwelijk afwas. Spruitjes, gedroogde chorizoworstjes, pasta en taleggio; alles op één plaat zo de oven in!
naar receptWaarom moeilijk doen, als het ook simpel én vol smaak kan? Nigel: 'Je kunt allerlei ingewikkelde kaassauzen maken, maar ik denk niet dat ze veel lekkerder worden dan als je gewoon zachte kaas in warme slagroom smelt.' Dit is een heerlijke kaassaus om over zachte, goudgeel gebakken uien te scheppen.
naar recept
3. Gruyère
Zoetere, halfharde bergkaas. Perfect voor soufflé, saus en als topping op Franse uiensoep.
Deze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
naar receptZuurkool-lovers opgelet! Dol op klassieke zuurkool? Probeer dan ook eens deze zuurkoolsoep met Gruyère. Deze Zwitserse kaas heeft een kruidige smaak en is super geschikt voor het gratineren van soepen.
naar recept
4. Mozzarella
Klassiek pizzabeleg, smelt heerlijk in lange draden.
We maken gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella, want doordeweeks gaan we voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd!
naar receptEen topper voor ieder moment van de week, deze pizza met aubergine en romige buffelmozzarella. Helemaal zelfgemaakt: het deeg én de saus én de heerlijke topping. Nodig je vrienden uit en hang de pizzaioli uit. Maak je oven zo heet mogelijk en bak voor iedereen zo’n vegetarische pizza parmigiana!Nog meer pizza's uit je oven toveren? Deze sfincione – Siciliaanse pizza – met spinazie, spek en pecorino is ook heerlijk.
naar recept
5. Reblochon
Franse kaas met gewassen korst. Gesmolten heerlijk op aardappels, en vooral ook in het bekende berggerecht tartiflette.
De tartiflette is een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. Deze winterse maaltijd maak je met kaas, aardappels, spek en witte wijn. Nog meer zin in aardappel? Maak dan deze aardappelgratin met bleekselderij.
naar recept
6. Raclette
Zwitserse bergkaas, vaak gesmolten gebruikt in een speciale tafelgrill en geserveerd met aardappels, zoetzuur en ham.
Een explosie van smaken tilt deze pompoen uit de oven naar illustere hoogte. Dé perfecte match met romige, smeltende kaassaus.
naar receptKaasplank saai? Niet als je naast je favoriete kazen ook een warme pastei met raclettekaas serveert! De zwarte knoflook geeft een aardse, iets zoete smaak aan de knapperige pastei. Dat komt omdat zwarte knoflook wekenlang op lage temperatuur in een vochtige omgeving is gefermenteerd, waardoor de enzymen zijn afgebroken die verse knoflook zijn scherpte geven. Het resultaat? Knoflook die naar gebakken uien smaakt. Hmm!
naar recept









